Bijzondere speelgoedzaak sluit voorgoed: 'Ik hoop alles te verkopen'

Karin in haar duurzame speelgoedzaak
Karin in haar duurzame speelgoedzaak © Sleutelstad
LEIDEN - Nog maar een paar weken en dan sluit Bengels Speelgoed na 31 jaar voorgoed de deuren. Oprichter Karin Engels heeft naar eigen zeggen ‘de pensioenleeftijd ruim gehaald’ en wil het rustiger aan gaan doen. Maar omdat ze geen opvolger kon vinden betekent dit het einde van haar winkel.
Na 31 jaar komt er op 1 maart 2024 een eind aan de bijzondere speelgoedzaak aan de Oude Rijn in het centrum van Leiden. Engels begon de winkel als alternatief voor de mainstream speelgoedhandels. 'Ik wilde gerecycled speelgoed verkopen. Tweedehands dingen die er nog goed uitzien. En daar dan van leven', vertelt ze. Haar idee bleek succesvol. Ruim dertig jaar later is er nog steeds ook gebruikt speelgoed bij Bengels te vinden.
'Het is een beetje een rommelige winkel, maar dat is juist goed. Dan moeten mensen creatief zijn en gaan ze actief op zoek naar iets leuks', vertelt Engels terwijl ze tussen de volgestapelde planken met speelgoed staat.

Speelgoed kan gewoon in compostbak

'Maar je moet meebewegen met de samenleving. Die vraagt om nieuw, maar wel duurzaam speelgoed. Die kant gaat het de laatste jaren steeds meer op. Maar we verkopen nog wel tweedehands speelgoed hoor', vertelt Engels.
Aan haar klanten toont ze ondertussen trots een theesetje, gemaakt van stro. 'Honderd procent duurzaam. Als je ermee uitgespeeld bent kan het gewoon in de compostbak!'
Karin laat een theesetje, gemaakt van stro, zien
Karin laat een theesetje, gemaakt van stro, zien © Sleutelstad
Het is Engels niet gelukt om een opvolger voor haar speelgoedwinkel te vinden. 'Eigenlijk begrijp ik dat wel. Mensen willen niet meer zoveel uur in de week werken, alle zorgen op hun schouders nemen, geen pensioen opbouwen en als je ziek bent kun je je niet bij jezelf ziek melden. Dus het is bijna onmogelijk om zo'n winkeltje over te doen', vertelt ze.
Vaste klanten van de winkel vinden het jammer. 'Nu moeten we online op zoek naar duurzaam speelgoed. Terwijl ik juist in dit soort winkeltjes kom, omdat ik een ‘gezonde weerstand’ tegen al die internetwinkels heb', vertelt een van hen.

'Ik hoop alles te verkopen'

Engels is van plan om haar winkel op de laatste dag helemaal leeg te hebben. 'Ik hoop alles te verkopen, maar waarschijnlijk lukt dat niet', grapt ze, terwijl ze nog eens rondkijkt in de goedgevulde speelgoedwinkel. Wat overblijft doneert ze aan een goed doel. 'Kinderen op speciale scholen die graag met al die "beestjes" hier spelen krijgen een doosje. Of misschien iets doen met sinterklaas.'