Windmolens of 5000 woningen? Gedoe om stuk grond loopt hoog op

Een van de locaties waar het om gaat
Een van de locaties waar het om gaat © Omroep West
ZOETERMEER - De gemeente Lansingerland trommelt minister Hugo de Jonge op om tot een oplossing te komen voor een conflict met de provincie Zuid-Holland. De gemeente en de provincie hebben elk een andere mening over de invulling van een locatie op de grens van Lansingerland en Zoetermeer. Waar de gemeente graag woningen ziet komen, heeft de provincie hele andere plannen voor het gebied.
Zuid-Holland ziet het namelijk als een perfecte locatie voor windturbines, daarnaast heeft de provincie nog twee andere locaties voor de windturbines in Lansingerland op het oog. In een brief aan het provinciebestuur schrijft de gemeente dat door de 'vastgelopen gesprekken' sprake is van een 'bestuurlijk impasse'.
'Het sectorale belang van windenergie is voorop komen te staan en voor een inhoudelijk gesprek is geen ruimte meer. Hierdoor dreigen andere maatschappelijke opgaven of ambities terzijde geschoven te worden en worden gebieden onnodig op slot gezet', zegt de gemeente Lansingerland.

Onafhankelijke bemiddeling

De gemeente, die bestaat uit 65.000 inwoners, vindt dat onafhankelijke bemiddeling nodig is. Lansingerland wil daarom samen met de provincie een gezamenlijk verzoek indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar demissionair minister De Jonge over onder andere 'bestuurlijke verhoudingen' gaat.
De provincie laat in een schriftelijke reactie weten: 'De colleges van Lansingerland en de provincie hebben afgesproken om de gesprekken hierover de komende tijd binnenskamers te voeren.'

'Grote delen van gemeente op slot'

In het gebied moeten windturbines komen met een totaal vermogen van 15 megawatt. De provincie heeft hiervoor de locatie Bleizo-West, vlak bij treinstation Lansingerland-Zoetermeer, al jaren op het oog. Ook twee andere locaties in de gemeente zijn hiervoor in beeld.
De provincie besloot eind vorig jaar op deze drie plekken onderzoek te laten doen en dan een keuze te maken. Aangezien dit proces nog jaren duurt, heeft Lansingerland het gevoel dat 'grote delen van de gemeente op slot staan'. Lansingerland vindt de locaties allemaal ongeschikt voor windturbines en wil zelf op Bleizo-West graag zo'n 5000 woningen bouwen.