Dit 'verpauperde' station is een van de slechtste stations van het land

Reizigers op een station
Reizigers op een station © ANP
RIJSWIJK - Een 'verpauperde' plek met 'ongure types', waar je niet graag verblijft en waar een 'pislucht' hangt. Met deze woorden omschreven bezoekers station Rijswijk in 2022. Waar het station dat jaar nog een 6,1 scoorde, vind je deze nu met een 5,8 vrijwel onderaan de lijst van best gewaardeerde stations van Nederland, gepubliceerd door ProRail.
Uit een enquête van reizigersorganisatie Rover in 2016 onder 176 stations kwam station Rijswijk al als meest onaangename station van Nederland uit de test. Reizigers hadden weinig positiefs te melden: zo noemden zij het station 'donker, slecht verlicht, het stinkt en het is er altijd koud'.
Een aantal jaar later, in 2022, bleek er weinig te zijn veranderd volgens fractievoorzitter Maarten van 't Eind van GroenLinks. 'Als we willen dat mensen vaker het openbaar vervoer pakken dan de auto, en dat willen wij als GroenLinks, dan moeten we ook zorgen voor een goed station', zei hij destijds.
Station Rijswijk, de ingang aan het Piramideplein
Station Rijswijk, de ingang aan het Piramideplein © Omroep West
Een woordvoerder van de gemeente zei daarentegen dat er wel degelijk zaken zijn verbeterd op het station. 'Er is nieuwe verlichting in de hal aangebracht en er wordt vaker schoongemaakt in de liften en op de trappen. Ook is er een bewaakte fietsenstalling geopend.'
Ook bleek in januari van dit jaar dat de overlast rondom het station is afgenomen. In augustus vorig jaar zijn er camera's geplaatst bij het station, met als doel korte metten te maken met de overlast. In het jaar voordat de camera's geplaatst werden, waren er nog 387 incidenten gemeld. Het afgelopen half jaar waren het er nog maar 83.

Score slechter dan in 2022

Maar het is hoe dan ook niet genoeg om de reputatie van het station te verbeteren. Het station blijkt in 2023 nog slechter te scoren dan het jaar er voor. Van de 393 stations, is station Rijswijk te vinden op plek 387. Daarmee heeft het station de op één na slechtste score uit onze regio.
Drie plaatsen lager op de lijst, op plek 390, staat station Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook station Den Haag Moerwijk, een plek hoger dan station Rijswijk komt er vanaf met slechts een mager zesje. Een jaar eerder scoorde dit station nog een 6,4.

Station Delft: paradepaardje van de regio

Een station uit de regio die juist hoger scoort en van een 7,8 naar een 7,9 is gegaan is Delft. Dit station staat dan ook op plek 16 in de lijst met best gewaardeerde stations van het land. En ook Waddinxveen-Noord (plek 42) en Leiden Centraal (plek 66) krijgen een dikke 7,5.