Noodbevel rond Israëlische ambassade in Den Haag

Bij het pand staan zwaarbewapende politiemensen
Bij het pand staan zwaarbewapende politiemensen © ANP
DEN HAAG - Rond de Israëlische ambassade in Den Haag is een noodbevel uitgevaardigd. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen maandag aan de gemeenteraad laten weten. Nu kan de politie het pand van de ambassade controleren, mensen in de omgeving controleren of wegsturen en ze de toegang tot het pand weigeren.
Het pand aan de Johan de Wittlaan wordt sinds vorige week woensdag al extra beveiligd. Zo is het gebouw afgezet met zwarte schermen. Dat gebeurde om een dreiging 'die uiterst serieus genomen moet worden', meldde de burgemeester toen. Er werd niet gemeld om wat voor dreiging het gaat en wie daar achter zou zitten.
Ook maandag meldt Van Zanen dat de dreiging zeer serieus moet worden genomen. 'Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is voor de omgeving en het verkeer dat niet meer gebruik kan maken van een gedeelte van de Johan de Wittlaan', zegt de burgemeester. 'Als ik u kan berichten over veranderingen in de situatie zal ik dat doen', zo meldt hij aan de raad.

'Nare situatie'

Passanten kijken toe hoe de ambassade is veranderd in een soort vesting. 'Het is voor iedereen een nare situatie', zegt een man die zijn hond aan het uitlaten is en noodgedwongen moet omlopen. 'Een toestand, jammer dat het zo moet', zegt een ander.
Voorbijgangers weten niet waar de dreiging vandaan komt, al houdt een man rekening met mogelijke vormen van geweld. 'Ik vind het goed dat daar tegen opgetreden wordt.' Een derde voorbijganger vindt het triest dat in Nederland dergelijke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. 'Treurig, ik word er verdrietig van dat het zover moet komen.'

Geen eindtijd

Angstig van alle zwaarbewapende agenten en gepantserde politievoertuigen worden de omstanders niet. 'Nee, ik voel me zelf niet onveilig.' De man met de hond vindt het vooral een 'nare situatie'. 'We leven in een rare wereld', klinkt het.
'De beveiligingsmaatregelen kennen vooralsnog geen eindtijd', laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen weten. Mensen die in het gebouw werken, waarin onder andere drie ambassades zitten, kunnen gewoon naar binnen en naar buiten.