Universiteit wil minder samenwerken met fossiele industrie

Het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden
Het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden © Omroep West
LEIDEN - De Universiteit Leiden wil niet meer samenwerken met partners uit de fossiele industrie, die zich niet aantoonbaar inzetten voor het behalen van de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Dat maakte de universiteit dinsdag bekend. Leden van de klimaatactiegroep End Fossil bezetten in november nog twee lokalen in het Lipsiusgebouw van de universiteit, om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.
'De banden met de fossiele industrie worden stevig herzien, maar niet helemaal verbroken', laat de universiteit weten. 'Zo is samenwerking mogelijk met partners die zich aantoonbaar inzetten voor het Klimaatakkoord van Parijs.' Doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius.
De Universiteit Leiden staat samenwerking ook toe als een fossiele partner bijvoorbeeld beschikt over data die onmisbaar zijn voor onderzoek. Later dit jaar besluit de universiteit of dit voorstel over de banden met de fossiele industrie daadwerkelijk wordt overgenomen.

Toetsingscommissie

Een toetsingscommissie moet in de toekomst evalueren of de samenwerking met een partner kan doorgaan. De Universiteitsraad mag dan op haar beurt het college advies geven over het voorgestelde beleid.
De vraag is wel hoe precies gemeten kan worden of een partner zich wel of niet inzet voor het Klimaatakkoord. Ook is nog onduidelijk hoe het besluitvormingsproces van de toetsingscommissie precies zal verlopen. Rector magnificus Hester Bijl wil dit verder laten onderzoeken.

Bezetting door klimaatactivisten

Op 23 november werd het Lipsiusgebouw van de universiteit nog bezet door klimaatactivisten van End Fossil. Zij eisten toen dat de Universiteit Leiden alle banden met de fossiele industrie zou verbreken. In mei voerden de activisten ook al actie in het zelfde gebouw van de universiteit.
'Bezetting van onze gebouwen staan we nooit toe', schreef de universiteit na de actie in november. In een bericht op de website liet de universiteit al weten dat het bestuur de zorgen over de klimaatcrisis deelt.