Herder die dieren verwaarloosde wil zijn beesten terug: 'Ik heb hier veel kennis van'

De wolvarkens in hun natte verblijf
De wolvarkens in hun natte verblijf © NVWA
WESTLAND - De Westlandse schaapsherder Pieter Dekker heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter gesleept. Hij wil zijn dieren terug, die zijn door de NVWA in beslag genomen.
Donderdagochtend ging het in de Haagse rechtbank om de vraag of de NVWA terecht schapen en varkens van Dekker in beslag heeft genomen. Dekker is van mening dat zijn dieren het daar goed hadden, maar de NVWA ziet dat anders.
In juni 2023 werd er bij een controle een aantal varkens in een, volgens het NVWA, 'veel te warme kas' aangetroffen. De beesten hadden daar geen watervoorziening en volgens deskundigen last van de hitte. De herder kreeg toen een boete opgelegd.

Meerdere controles

Daar bleef het niet bij. Op 27 november vorig jaar troffen controleurs van de NVWA varkens aan die buiten stonden en geen droge plek hadden. 'Varkens houden van modder, maar ze hebben wel een droge plek nodig. Die droge plek was er toen niet', zei de NVWA daarover.
Op 1 december besloot de NVWA opnieuw te gaan controleren. Toen hadden de varkens wel droge plekken. Daarna is op 27 december nog een controle gedaan en toen bleken de varkens weer geen droge plekken te hebben. De NVWA nam toen achttien wolvarkens in beslag.

Wel of geen droge plekken

Dekker is van mening dat de wolvarkens zelf voor een droge plek zorgen en dat er genoeg droge plekken waren. 'De bovenlaag van de grond was toen inderdaad nat. De varkens gaan daar op liggen en dan bewegen ze zich door die bovenlaag heen, dan komen ze vervolgens op een droge onderlaag te liggen. Ze vormen daarbij een soort nest, waarbij ze warm tegen elkaar aanliggen.'
Dat de NVWA vervolgens plassen met water aantreft op het perceel is volgens Dekker wel logisch. 'Doordat de varkens daar liggen ontstaat er een kuil, die als het regent volloopt met water. De varkens zoeken dan weer een andere plek om te liggen.'

Meter diep

Een deskundige aan de zijde van de NVWA kon zich daar niet in vinden. 'Het klopt dat deze soort varkens door de bovenlaag heen kunnen gaan. Maar deze grond was echter zo nat dat de varkens wel een meter diep hadden moeten gaan om droog te kunnen liggen, maar dan zouden ze weer last hebben gehad van het grondwater.'
Ook de vacht van de wolvarkens zat vol met modder. Dat is volgens de deskundigen van de NVWA slecht voor de beesten. 'Hun vacht kan wel tegen water. Maar nu zit de vacht helemaal vol met modder, dan heeft de vacht geen isolerende functie meer. Dat kan gezondheidsproblemen opleveren.'

'Ik heb hier veel kennis van'

Dekker is het daar niet mee eens. Volgens hem is het niet meer dan normaal dat de vacht van de varkens onder de modder zit. 'Ik doe dit al jaren zo en mijn dieren vertonen geen gezondheidsproblemen. Ik heb hier veel kennis van.'
Dekker is van mening dat er gebrek aan kennis is bij de NVWA. 'Mijn manier van houderij is bijzonder ten opzichte van de algemene houderij. De NVWA heeft daar te weinig kennis over.' Dekker wil graag met de NVWA in gesprek over zijn manier van werken, maar de NVWA is daar niet op ingegaan.

Lammetjes met weinig eten

Begin januari dit jaar deed de NVWA opnieuw een controle bij Dekker, dit keer bij zijn schapen. Daar troffen controleurs vijftien lammetjes en 26 ooien aan, waarvan een aantal aan het lammeren was. Volgens de NVWA hadden de dieren slechte beschutting en te weinig te eten.
Volgens Dekker klopt het dat de dieren buiten stonden, maar kunnen ze daar goed overleven en krijgen ze voldoende voedsel. De NVWA is het ermee eens dat de beesten ook buiten kunnen leven, mits ze voldoende beschutting en voeding hebben. Dat hadden de dieren in dit geval niet. De NVWA besloot daarom ook deze dieren in beslag te nemen.

Dekker wil dieren terug

De dieren van Dekker die door de NVWA zijn meegenomen verblijven nu in een opvanglocatie. De NVWA is van plan om de dieren uiteindelijk te verkopen, om zo de kosten van de opvang te kunnen dekken.
De overgebleven kosten kunnen dan ook op Dekker worden verhaald. De herder wil niet dat zijn dieren worden verkocht, hij wil ze terug. 'Voor mijn cliënt is het allerbelangrijkste dat hij zijn dieren weer terugkrijgt', zei de advocaat van Dekker in de rechtszaal.

Rechter moet oordeel vellen

De NVWA wil dat niet en is van mening dat de inbeslagname terecht is. De rechtbank doet komende dinsdag uitspraak in deze zaak.