Politie krijgt hulp van inwoners dorp om oplichter in de boeien te slaan

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
MONSTER - De achtervolging ging door een weiland, een tuin, over de weg en het erf van huizen: de politie heeft onlangs in Monster een man aangehouden die zich voordeed als monteur bij een ouder slachtoffer. Die was eerst gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. De verdachte van oplichting kon worden gepakt met hulp van inwoners van het dorp, die de politie vertelden waar de man heen was gevlucht.
'Al uren hangt een persoon in Monster aan de telefoon met iemand die zegt van de bank te zijn. Er is iets met de wifi en met de bankpas', begint de Westlandse politie het verhaal over de zaak. Het gebeurde al op 8 februari, maar is pas dit weekend bekendgemaakt.
Het slachtoffer heeft intussen ook contact met een dochter. 'Die heeft het meteen door en belt direct 112. Ze hoorde van haar ouder dat een 'monteur' voor de wifi onderweg is naar de woning. Als politie weten we dan dat we haast moeten maken. Te vaak worden mensen, vooral ook oudere mensen, opgelicht volgens de bankhelpdeskmethode.'

Hulp van alle kanten

Op het moment dat de zogenaamde monteur aanbelt bij het huis van het slachtoffer, komen net de eerste politieauto's aan. De oplichter zet het meteen op een lopen en agenten gaan achter hem aan. Via een weiland, een tuin en over het erf van huizen probeert de man te ontkomen.
'De politie houdt vol, maar niet alleen. Van alle kanten krijgen zij hulp. Mede dankzij de aanwijzingen van de burger weet de politie de verdachte op heterdaad aan te houden', schrijven de agenten. 'De recherche heeft het onderzoek naar de zaak nog in behandeling, maar grote complimenten aan alle burgers die geholpen hebben om deze 'monteur' te stoppen!'

De bank komt nooit langs

De politie heeft nog een advies om te voorkomen dat mensen in de oplichtingstruc trappen. 'Geef dit door aan alle ouderen in je omgeving: de bank vraagt nooit om je bankpas af te geven en de bank komt nooit naar je huis om je bankpas op te halen'.