Antoneta laat grote leegte achter na dodelijke steekpartij: 'Een geweldige ziel'

Antoneta Gjokja werd doodgestoken in de Albert Heijn
Antoneta Gjokja werd doodgestoken in de Albert Heijn © Facebook
DEN HAAG - Ruim een half jaar na haar dood blijft het voor de familie van Antoneta Gjokja moeilijk om over haar te praten. De vrouw wordt in juni in de Albert Heijn in Den Haag doodgestoken. 'Ik heb veel om te zeggen, maar de pijn en leegte in mijn ziel zal niemand ooit kunnen verbergen', zegt haar broer Tache Constandache. Wie was de medewerkster van de Albert Heijn?
Antoneta wordt in 1986 geboren in Roemenië. Ze groeit op in Galati, een havenstad aan de Donau in het oosten van het land. Ze is de jongste in een gezin met vijf kinderen. Antoneta heeft drie broers en een zus.
Op 20 juni 2023 wordt Antoneta doodgestoken in de Albert Heijn aan de Turfmarkt. Enkele minuten later wordt een verdachte opgepakt, de 56-jarige Jamel L. De twee lijken elkaar niet te kennen.
Haar grote liefde is Ylli, een Albaniër, met wie ze naar Nederland verhuist. Het stel gaat eerst in Utrecht wonen. Ylli werkt in de bouw, Antoneta begint haar eigen massagesalon aan huis. Op 26 februari 2012 is ze terug in haar geboorteland, want op die dag treden Ylli en Antoneta in het huwelijksbootje.
Het is zijn liefde, zijn levenspartner en zijn beste vriendin
Antoneta verhuist in 2017 naar Den Haag. Hier gaat ze eerst werken in de Very Italian Pizza in de binnenstad. 'Ze heeft ruim vier jaar bij ons gewerkt', vertelt oud-collega Priscilla de Giuseppe aan Den Haag FM.
'Ze was echt een superlieve meid', beschrijft ze. 'Ze heeft een heel rustig karakter gehad altijd, ze stond voor iedereen klaar, was altijd gezellig. Iedereen mocht haar.' Dat blijkt ook wel na het overlijden, want het zijn de medewerkers van de VIP die een week na de dodelijke steekpartij een stille tocht voor Antoneta organiseren.

'Dromen zijn in duigen gevallen'

Door een blessure moet Antoneta haar werk bij Very Italian Pizza en in de horeca stoppen. Ze gaat eerst een tijdje terug naar haar geboorteland om voor haar zieke moeder te zorgen. Als ze terugkomt, vindt ze een nieuwe baan. Ze gaat op de broodafdeling van de Albert Heijn op de Turfmarkt werken.
Door de steekpartij komt een abrupt einde aan de droom die Antoneta samen met haar man Ylli had.
Voor de podcastserie De Supermarktmoord duikt Omroep West in het leven van de vrouw die niet ouder dan 36 jaar is geworden. Vanaf deze dinsdag zijn aflevering 1 en 2 te beluisteren.
Ylli vindt het te moeilijk om over Antoneta te praten. Vandaar dat Deria Bak, zijn advocaat, het woord doet. 'Hij kan nog steeds niet bevatten dat dit is gebeurd', vertelt hij na de eerste rechtszaak in september. 'Het is zijn liefde, zijn levenspartner en zijn beste vriendin, zoals hij dat zelf zegt. En die is hij kwijt. Zijn dromen zijn in duigen gevallen.'
In de maanden die volgen verandert de situatie maar nauwelijks, vertelt Bak. 'Hij probeert nu wel een beetje te werken om het een beetje op te pakken. Maar dat gaat met vallen en opstaan. Hij heeft het niet gezegd, maar ik merk aan de omgang dat er sprake is van een lichte verbetering. Hij is in spanning in verband met de naderende inhoudelijke behandeling van de zaak. Hij hoopt dat er een rechtvaardige uitspraak volgt.'

'Ze stond altijd aan je zijde'

Niet alleen voor Ylli is het moeilijk om over Antoneta te praten, dit geldt ook voor de familie in Roemenië. 'Ik heb veel om te zeggen, maar de pijn en de leegte in mijn ziel zal niemand ooit kunnen verbergen', schrijft haar broer Tache met behulp van Google Translate.
'Antoneta was niet alleen mijn zus, ze was een geweldige ziel', laat Tache weten. 'Ze had altijd een glimlach op haar gezicht. Ze was iemand die altijd en overal aan je zijde stond om je te steunen en aan te moedigen, in welke situatie dan ook.'
In de podcastserie De Supermarktmoord onderzoeken journalisten Liza Janson en Chris van Dijk hoe het kon dat Jamel L. op 20 juni 2023 vrij rond kon lopen in Den Haag. De podcast 'De Supermarktmoord' kun je vinden op de gebruikelijke podcast-platforms zoals Apple Podcast of Spotify. Abonneer je zodat je geen aflevering hoeft te missen!