Eritrese ambassadeur neemt geen verantwoordelijkheid voor rellen

Onder meer deze politieauto ging in vlammen op
Onder meer deze politieauto ging in vlammen op © ANP
DEN HAAG - De Eritrese ambassadeur voor Nederland Negassi Kassa Tekle neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de rellen in Den Haag van zaterdagavond. Dat maakte hij duidelijk in een uitzending van Nieuwsuur maandagavond. De ambassadeur vindt dat de Nederlandse autoriteiten en politie aan zet zijn om de relschoppers te straffen en ervoor te zorgen dat zij zich voortaan aan de regels houden.
De rellen ontstonden tijdens een feest van regeringsgezinde Eritreeërs, waar tegenstanders van het dictatoriale regime de confrontatie met hen zochten. Acht agenten raakten hierbij gewond en dertien mensen werden opgepakt. Deze twee groepen staan vaker lijnrecht tegenover elkaar.
Tekle vindt het onacceptabel dat agenten zijn aangevallen, maar legt de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de relschoppers tegelijkertijd wel onder meer bij hen neer. De ambassadeur ontkent dat de rellen van zaterdag een politieke kwestie zijn.

'Onwettelijke mensen'

Hij doet de groep die de rellen begon af als 'onwettelijke mensen die alleen bezig zijn met het verstoren en verhinderen van Eritrese bijeenkomsten'. Volgens Tekle maken zij geen deel uit van de Eritrese gemeenschap 'ook al beweren ze van wel'. Daar voegt hij aan toe dat ze vanuit de ambassade geen controle hebben over de groep.
De politie haalt Eritreeërs met bussen weg bij het zalencentrum
De politie haalt Eritreeërs met bussen weg bij het zalencentrum © ANP
Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars legde Tekle voor of de rellen niet zijn ontstaan doordat het Eritrese dictatoriale regime te veel invloed uitoefent op de levens van leden van de Eritrese gemeenschap. Maar dit zag de ambassadeur als een 'verdraaiing van de feiten'.
Tot slot werd besproken waarom Tekle nog vanuit Brussel opereert en niet naar Den Haag is gekomen. De ambassadeur gaf aan dat hij van plan is om naar Nederland te komen, maar nog niet weet wanneer precies.
Lees alles over de rellen in ons dossier.