Nieuwe kerncentrales komen mogelijk dicht bij onze regio: 'Belangen serieus nemen'

In Nederland is één kerncentrale in bedrijf, in Borssele (Zeeland)
In Nederland is één kerncentrale in bedrijf, in Borssele (Zeeland) © ANP
WESTLAND - Er worden mogelijk twee kerncentrales gebouwd op de Maasvlakte in Rotterdam. Samen met Borssele is de Maasvlakte voor het kabinet een potentiële locatie. Inwoners van onder meer Westland en Midden-Delfland mogen zich mengen in de discussie, omdat zij in de buurt van een kerncentrale kunnen komen te wonen. 'We willen benadrukken dat we de belangen van onze gemeente serieus nemen.'
Omdat er rekening moet worden gehouden met de eventuele bouw van een kerncentrale op de Maasvlakte, worden ook de omliggende plaatsen betrokken in een participatietraject. Dit geldt behalve Rotterdam ook voor Westland, Midden-Delfland en Maassluis.
Weliswaar heeft de regering een voorkeur voor nieuwbouw in het Zeeuwse Borssele, maar voor de zekerheid wordt ook de Maasvlakte onderzocht. De zogeheten projectprocedure 'nieuwe kerncentrales' gaat komende vrijdag, 23 februari, van start.

Hoe zit het met voorkeurslocatie Borssele?

Eind 2022 heeft minister Rob Jetten (D66, Klimaat) aangegeven dat Borssele de voorkeurslocatie is voor de twee nieuwe kerncentrales. 'Hoewel een politieke voorkeur is uitgesproken voor Borssele, is het belangrijk om de projectprocedure zorgvuldig uit te voeren', zegt hij.
'Daarom worden, naast Borssele, ook andere locaties onderzocht. Dit moet ook volgens de Nederlandse wet', legt Jetten uit. 'Op deze manier kunnen de effecten op de (leef)omgeving bij de bouw van twee kerncentrales op alle geschikte locaties namelijk vergeleken worden.'
In het eerste kwartaal van 2023 liet Omroep West in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen onderzoek doen naar verschillende verkiezingsthema's. Eén van de stellingen in onze stemhulp van onderzoeksinstituut Kieskompas was of er een kerncentrale in Zuid-Holland gebouwd mag worden. 43 procent van de 550.000 invullers antwoordde met 'ja'.
Bedrijven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en iedereen die dat wil, kan meedenken over de mogelijke locaties voor nieuwe kerncentrales. Als de ideeën voldoen aan de voorwaarden, zal het ministerie onderzoeken of deze locaties potentieel geschikt zijn.
De bestaande 'waarborglocaties' worden in ieder geval onderzocht, zo is deze week bekendgemaakt door het kabinet. Dit zijn Borssele/Vlissingen (het Sloegebied) en Maasvlakte I (de haven van Rotterdam).

Zorgen in Hoek van Holland

De gemeenteraad van Rotterdam debatteert begin maart over kerncentrales. Met name Hoek van Holland, dat grenst aan de gemeente Westland maar onderdeel is van de gemeente Rotterdam, kijkt met argusogen naar het onderzoek.
'In dit gebied is al veel overlast van bijvoorbeeld de kolencentrale en recent is gesproken over de nabijgelegen ammoniakfabriek. In dit gebied worden ook veel windmolens geplaatst. Allemaal wellicht noodzakelijke ontwikkelingen, maar de optelsom voor Hoek van Holland is wel groot', vindt CDA-gemeenteraadslid René Segers van Rotterdam.

Wat vinden Westland en Midden-Delfland?

'De gemeente Westland bepaalt niet de uitkomst van de procedure, maar wordt gehoord', zegt wethouder Pieter Varekamp (VVD, Economie) in een eerste reactie. De gemeente ondersteunt het ministerie bij het informeren van inwoners, bedrijven en organisaties. 'Daarnaast wijzen wij het bevoegd gezag op overige projecten die van invloed zijn op de energietransitie binnen onze gemeente.'
Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Midden-Delfland vindt dat 'het op dit moment nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken': 'We willen benadrukken dat we de belangen van onze gemeente en het provinciaal landschap serieus nemen en dat we de gelegenheden die ons geboden worden zullen aangrijpen om deze belangen te behartigen.'
Op maandag 26 februari kan iedereen via internet een webinar volgen op de website overkernenergie.nl van 20.00 tot 21.00 uur. Er zijn ook regionale informatieavonden. In onze regio is er zo'n avond op woensdag 20 maart in Buitenplaats Vlaardingen (Zuidbuurt 85 in Vlaardingen van 19.00 tot 21.00 uur). Aanmelden is niet nodig.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden uit om in de periode tot en met 4 april mee te denken over het onderzoek voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Reageren kan via www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales. Het definitieve besluit over de locatie voor de nieuwe kerncentrale moet in 2025 worden genomen.