Veelbesproken schaapsherder is dieren kwijt: kort geding afgewezen

De wolvarkens in hun verblijf, dat volgens de rechter te nat is
De wolvarkens in hun verblijf, dat volgens de rechter te nat is © NVWA
WESTLAND - Schaapsherder Pieter Dekker krijgt zijn schapen en wolvarkens niet terug. Dat oordeelt het college van Beroep voor het Bedrijfsleven in een kort geding dat Dekker aanspande tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de rechter zijn de dieren terecht in beslag genomen door de NVWA omdat hun leefomstandigheden niet goed waren.
Dekker sleepte de NVWA vorige week voor de rechter. Hij wilde namelijk zijn schapen en wolvarkens terug die door de instantie in beslag waren genomen. Volgens de rechter hadden de wolvarkens geen beschikking over een droog stuk land of beschutting tegen de regen, wind of kou. 'De varkens zakten met hun poten diep in de modder en hun lijven waren besmeurd met natte en opgedroogde modderresten', zei de rechter, geciteerd door mediapartner WOS.
'In het deel waar de varkens waren gehuisvest waren geen droge ligplaatsen aanwezig. Twee toezichthouders die in dat deel stapten, zakten 20 tot 25 centimeter weg in de modder.'

'Varkens vormen een soort nest'

Dekker is van mening dat de wolvarkens zelf voor een droge plek zorgen en dat er genoeg droge plekken waren. 'De bovenlaag van de grond was toen inderdaad nat. De varkens gaan daar op liggen en dan bewegen ze zich door die bovenlaag heen. Dan komen ze vervolgens op een droge onderlaag te liggen en zo kunnen ze overnachten.'
'Ze vormen daarbij een soort nest, waarbij ze warm tegen elkaar aan liggen', vervolgt de schaapsherder. Dat de NVWA vervolgens plassen met water aantreft op het perceel, is volgens Dekker wel logisch. 'Doordat de varkens daar liggen ontstaat er een kuil, die als het regent volloopt met water. De varkens zoeken dan weer een andere plek om te liggen.'

Dekker krijgt varkens niet terug

Volgens Dekker heeft de NVWA te weinig kennis over dit type varkens, maar de rechter is het daar niet mee eens. Volgens het college heeft de NVWA terecht vastgesteld dat Dekker overtredingen pleegde met het houden van zijn varkens. Hij krijgt de dieren daarom niet terug.
Bij de schapen geldt volgens de rechter hetzelfde: ook die waren onvoldoende beschut tegen de regen, wind en kou. Daarnaast hadden de beesten onvoldoende voer ter beschikking. Dekker is het daar niet mee eens. Volgens hem kunnen de dieren daar goed overleven en krijgen ze voldoende voedsel.

Schaapsherder start bezwaarprocedure

De NVWA stelt dat de beesten ook buiten kunnen leven, mits ze voldoende beschutting en voeding hebben. Dat hadden de dieren in dit geval niet. De warenautoriteit besloot daarom ook deze dieren in beslag te nemen. Volgens Dekker konden de schapen voldoende gras eten. De NVWA vond van niet en krijgt ook daarin gelijk van de rechter.
Dekker is buiten het kort geding om ook een bezwaarprocedure gestart om zijn dieren terug te krijgen. De NVWA mag de dieren daarom niet verkopen totdat er uitkomst is in de bezwaarprocedure. Wel blijven de dieren tot die tijd in een opvanglocatie.