Brigitte probeert buurman uit brandend huis te redden: 'Zijn dochter zat boven vast'

De brandweer slaagt erin om iedereen te redden
De brandweer slaagt erin om iedereen te redden © Regio15
ZOETERMEER - 'Ik wilde net boodschappen gaan doen toen ik de hond van de buren vreemd hoorde blaffen. Omdat ik het niet vertrouwde, ben ik naar de achtertuin gelopen en daar zag ik dat er binnen brand was', vertelt Brigitte. De brandweer redt maandagmiddag drie mensen met een ladder uit het naastgelegen huis aan de Absrechtstraat in Zoetermeer nadat daar brand ontstaat.
In de deuropening van haar appartement in de Zoetermeerse wijk Oosterheem vertelt Brigitte samen met haar zoon hoe ze het vuur ontdekt. Als er bij de buren ook een brandalarm afgaat, besluit ze te gaan kijken. Daar ziet ze hoe er in de woonkamer van hun huis brand woedt. Omdat de vrouw niet weet of er iemand binnen is, probeert ze naast de voordeur een ruit stuk te slaan.
'Het lukte mij niet om het glas te breken en ik heb daarom heel hard op het raam gebonsd. De buurman kwam na een paar minuten via de voordeur naar buiten en was zwart van de rook. Hij stond in de hal met een emmertje water, maar ik had gelijk al door dat hij het vuur daar niet meer mee kon blussen', vertelt ze.

Kinderen nog vast in het huis

De man is in paniek en vertelt aan Brigitte dat zijn kinderen nog boven zijn. Ze kunnen door het vuur en de rook niet meer naar beneden komen. 'Ik heb de hond eerst naar buiten gehaald en toen kwam gelukkig een van zijn kinderen naar beneden. Het meisje was erg overstuur en vroeg gelijk naar hoe het ging met hun hond.'
Intussen belt de zoon van de Zoetermeerse met de hulpdiensten, terwijl zij met de buurman terug rent naar de achtertuin. 'Zijn zoon stond aan de achterkant op het balkon. Een verdieping hoger verscheen zijn dochter, maar die durfde niet naar beneden te springen en zat daar dus vast', legt ze uit. Uiteindelijk slaagt de brandweer erin om iedereen te redden. De vader van het gezin wordt naar het ziekenhuis gebracht.

'Drama voor mijn buren'

Volgens Brigitte gaat het naar omstandigheden goed met de familie. De schade in het huis is fors. Meerdere ramen rondom de ingang zijn kapot en vervangen door houten platen. 'Ik vind het een drama voor mijn buren en hoop dat ze snel weer terug naar huis kunnen', eindigt ze.