Annemiek en Frank runnen bedrijf dat al 125 jaar bestaat: 'Hoef geen Porsche of Ferrari te rijden'

Jan Hofland met medewerkers die de handel met de schuit naar de veiling brengen
Jan Hofland met medewerkers die de handel met de schuit naar de veiling brengen © Privéarchief Frans Hofland
NAALDWIJK - Eén van de oudste glastuinbedrijven in de regio, het Naaldwijkse Hofland Flowering Plants, bestaat dit jaar 125 jaar. Het is een echt familiebedrijf dat in 1899 gestart werd door Jan Hofland. De tuinbouw stond toen nog in de kinderschoenen. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer en worden er sinds 1967 lidcactussen gekweekt.
Aan de rand van wat nu het centrum van Naaldwijk is, de Kruisbroekweg, begint Jan Hofland als 'eigen baas'. Hij teelt onder andere aalbessen, appels en perziken tegen houten schuttingen aan.
De grond die hij kan pachten is maar liefst twee hectare groot. In die tijd is het gebruikelijk om meerdere teelten op één bedrijf te hebben, vooral aalbessen, appelen, peren en vroege aardappels.
Foto uit 1899 op het aardappelveld met Jan Hofland
Foto uit 1899 op het aardappelveld met Jan Hofland © Privéarchief Frans Hofland
Frans Hofland, van de derde generatie, is trots op de lange geschiedenis van het bedrijf: 'Kassen waren er nog niet toen we begonnen. Er werden nog aardappelen geteeld op open grond', zegt hij.
Maar al snel kwamen er steeds meer kassen in het Westland en de opa van Frans bouwde ook een kas. In 1928 besloot de vader van Frans ook tuinder te worden en ook Frans wilde zelf van jongs af aan tuinder worden. 'En dat vond mijn vader natuurlijk prachtig.'

Kruidenierswinkel

Door de jaren heen wordt er geïnvesteerd in een verwarmde kas voor de tulpenteelt. Daarnaast stonden er ook verschillende groenten. Het was een soort van kruidenierswinkel van groenten, fruit en bloemen.
Rond 1935 komen daar ook cactus en lathyrus bij. In 1960 verhuist het bedrijf naar de Lange Broekweg en wordt een nieuwe kas gebouwd waar cactussen, tomaten, komkommers en chrysanten worden gekweekt. In 1967 wordt Frans jr. specialist in lidcactussen.
Goos Hofland jr en Peter Hofland in de kas aan de Lange Broekweg
Goos Hofland jr en Peter Hofland in de kas aan de Lange Broekweg © Privéarchief Frans Hofland
Iedere generatie had zijn eigen uitdagingen. Peter en Goos Hofland van de vierde generatie: 'Ik weet nog wel dat we zeiden van: nou die vijfduizend vierkante meter dat is groot zat.'
'We willen nooit groter, maar dat is toch wel anders gelopen', zegt Goos. Peter vult aan: 'We gingen steeds marktgerichter telen, dus inspelen op de vraag naar een product.'

Dertig mensen

Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer: broer en zus Frank en Annemiek. Er werken nu dertig mensen bij het familiebedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.
'De basis is voor ons dat je iets doet wat je leuk vindt en dat de sfeer binnen het bedrijf goed is', zegt Annemiek. 'Als die basis goed is, komt de rest vanzelf. Met blije klanten en blije consumenten komt het geld vanzelf wel binnen.'
De vijfde generatie: Annemiek en Frank Hofland
De vijfde generatie: Annemiek en Frank Hofland © Privéarchief Frans Hofland
Het belangrijkste vinden ze dat iedereen betaald kan worden van dat verdiende geld. 'Dan hoef ik geen Porsche of Ferrari te rijden', vertelt Annemiek. Broer en zus hopen nog lang door te kunnen gaan. 'Er komen steeds meer uitdagingen op ons af en dat vergt grote investeringen, maar dat maakt het ondernemerschap ook juist leuk', besluit Frank. 'Als het allemaal vanzelf gaat is er niks aan.'
Tot op de dag van vandaag is lidcactus nog altijd de hoofdteelt van het bedrijf. Wel wordt er nu veel markgerichter geteeld waarbij de lidcactus in het voorjaar wordt aangevuld met verschillende voorjaarsbloeiers als potanjers, margrietjes en mini petunia's.