Gemeente verstoort verkoop tuincentrum, eigenaresse wanhopig: 'Ze komt in financiële noodsituatie'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
NOORDWIJK - De eigenaresse van het perceel met het daarop het failliete tuincentrum TuineXtra is onaangenaam verrast door de claim die de gemeente Noordwijk op haar grond heeft gelegd. Dat laat haar advocaat Paul de Groen weten. De grondclaim van de gemeente op haar terrein aan de Van Berckelweg heeft grote persoonlijke gevolgen voor de eigenaresse.
De gemeente Noordwijk liet vorige week weten dat ze een zogeheten voorkeursrecht hebben gevestigd op het perceel van het tuincentrum. Dit dwingt de eigenaresse om de grond eerst aan de gemeente aan te bieden, voordat ze het aan andere partijen mag verkopen. Dit recht geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden, maar kan door de gemeenteraad worden verlengd met drie jaar.
De gemeente wil het ongeveer drie hectare grote perceel mogelijk in de toekomst gaan gebruiken als parkeerterrein en nieuwe opstapplek voor de Beach Shuttle, de pendelbus die badgasten van en naar het strand brengt. Ook zou het stuk grond mogelijk geschikt zijn voor energie-opwekkende maatregelen, volgens de gemeente.

Tuincentrum was al verkocht

Mevrouw Caspers, eigenaresse van het perceel, is enorm verrast door de claim van de gemeente, zeker omdat ze haar perceel al had verkocht. Nadat de huurder van tuincentrum TuineXtra onlangs failliet ging heeft de eigenaresse het hele perceel met daarop het tuincentrum en haar eigen woning verkocht. Zij kan het perceel niet aan de koper leveren door het voorkeursrecht.
Mevrouw Caspers en haar overleden man, Piet Caspers, hebben het tuincentrum zelf tientallen jaren op deze locatie geëxploiteerd. Het perceel is 55 jaar geleden door haar man gekocht van zijn vader. De laatste tien jaar is het perceel verhuurd, totdat de huurder van het tuincentrum failliet ging.

Financiële noodsituatie

Advocaat Paul de Groen van De Clercq Advocaten en Notariaat: 'Mevrouw Caspers is een dame op leeftijd en leefde van de huuropbrengst. Door het faillissement komt er geen huur meer binnen. Mijn cliënte was niet alleen al met de verkoop, maar ook al met verhuizing naar een andere woning bezig en wilde op korte termijn gaan verhuizen. Het plotseling uit de lucht vallende voorkeursrecht maakt dit onmogelijk en brengt haar in een financiële noodsituatie.'
De eigenaresse zit klem. De opbrengst van het perceel is haar pensioenvoorziening. Ze kan het perceel momenteel dus niet verkopen en het verhuren van het tuincentrum zit er ook niet in. De Groen: 'Een huurder zal willen investeren in het tuincentrum en zonder uitzicht op koop zal een huurder niet willen investeren. Het voorkeursrecht is voor mijn cliënte uiterst nadelig. Zij zit zonder inkomsten, kan niet verhuizen en heeft geen idee wat de toekomst haar nu zal brengen.'
Tuincentrum TuineXtra
Tuincentrum TuineXtra © Bollenstreek Omroep
De advocaat van mevrouw Caspers stelt dat er snel iets moet gebeuren, omdat zijn cliënt anders niet meer in haar levensonderhoud kan voorzien. Ze is ook verbijsterd dat de gemeente Noordwijk niet eerder met haar heeft gesproken over eventuele plannen voor haar perceel. Het is de eigenaresse ook onduidelijk wat voor plannen het precies zijn, of die plannen realistisch zijn en wanneer die plannen dan zouden kunnen worden gerealiseerd.
Advocaat De Groen: 'Er zijn voorbeelden dat dit heel lang kan duren. Er moet ook van alles worden veranderd. Op het perceel staat immers al decennia een tuincentrum en ook een eventuele koper zal op deze plek een tuincentrum willen en moeten vestigen. Morgen overlegt mijn cliënte met de gemeente en zij hoopt dat de gemeente het voorkeursrecht daarna snel opheft.'