Slapen in huis en bed van onbekende familie: 'Ben bang dat ze aan mijn spullen zitten'

Het Alphense gezin in Oene
Het Alphense gezin in Oene © NOS Jeugdjournaal
ALPHEN AAN DEN RIJN - Je eigen huis ruilen voor een ander en andersom. Steeds meer Nederlands verblijven tijdens de vakantie in het onderkomen van een totaal onbekend gezin. Ook de familie van Ruben en Tim uit Alphen aan den Rijn doet deze voorjaarsvakantie aan huizenruil. 'Het is wel een beetje gek dat er nu vreemden in ons huis zitten.'
Via een site vond het gezin uit Alphen aan den Rijn een optrekje in het dorp Oene in het noordoosten van Gelderland. 'Er is een bad dat we thuis niet hebben', vertellen Tim en Ruben tijdens de rondleiding aan het NOS Jeugdjournaal.
Op het moment dat de broers in Oene zaten, verbleven de oorspronkelijke bewoners juist in het Alphense huis van Tim en Ruben. 'Ik geloof dat het wel aardige mensen zijn', zeggen de broers als ze een foto van het Gelderse gezin aan de muur zien hangen.

Slapen in elkaars bed

Voor deze twee gezinnen duurde de huizenruil een lang weekend. Ze zaten niet alleen aan elkaars keukentafel, maar gebruikten ook het speelgoed van de ander, verzorgden elkaars huisdieren en sliepen zelfs in het bed van de onbekende familie.
Dat klinkt allemaal heel erg leuk en spannend, maar er zitten volgens Sifra uit Oene ook nadelen aan. 'Je moet je hele huis opruimen en schoonmaken. En ik ben bang dat ze aan mijn spullen gaan zitten', zegt het Gelderse meisje.
Vorig jaar ruilden ruim 25.000 Nederlanders in de vakantie van huis. Dat is 43 procent meer dan in 2022. Dat kan met mensen in het buitenland zijn, maar ook in Nederland gebeurt het steeds vaker.
De huizenruil kost geen geld. Je zit even helemaal gratis in een andere omgeving. Zo verwondert Sifra zich over het uitzicht in Alphen aan den Rijn, waar een woonwijk te zien is. 'Bij ons zie je één, misschien twee boerderijen', vertelt ze met een glimlach.
Deze bijzondere voorjaarsvakantie smaakt naar meer. Zo verruilt het gezin van Tim en Ruben hun Alphense stek in de meivakantie voor een woning in Frankrijk.