Andere tunnel bij Mall of the Netherlands komende weken afgesloten (behalve in weekenden)

De Parktunnel richting Den Haag is de komende weken doordeweeks afgesloten
De Parktunnel richting Den Haag is de komende weken doordeweeks afgesloten © ANP
LEIDSCHENDAM - Vanaf deze zondagavond is - tot en met zaterdag 9 maart - de Parktunnel in de N14 richting Den Haag doordeweeks afgesloten vanwege werkzaamheden aan de verlichting. Gedurende de weekenden blijft de tunnel in beide richtingen open.
De werkzaamheden van de komende weken zijn onderdeel van groot onderhoud aan de drie tunneldelen van de Sijtwendetunnel bij Leidschendam. Die tunneldelen zijn de Vliettunnel, de Parktunnel en de Spoortunnel.
De Vliettunnel was van 4 tot 24 februari als eerste aan de beurt voor werkzaamheden aan de verlichting. Fase 2 begint deze zondag bij de Parktunnel.

Wanneer is tunnel dicht en open?

Gedurende de werkzaamheden is de tunnelbuis richting Den Haag 'doordeweeks' van zondag 21.00 uur tot en met zaterdag 6.00 uur afgesloten voor verkeer. De extra reistijd kan oplopen tot een half uur. In de weekenden liggen de werkzaamheden stil en kan er wel door de tunnel gereden worden.
Verkeersdrukte in Leidschendam, de afgelopen weken
Verkeersdrukte in Leidschendam, de afgelopen weken © ANP
De werkzaamheden vinden doordeweeks plaats om zo het drukbezochte winkelcentrum Mall of the Netherlands zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Dat riep bij omwonenden gedurende de afsluiting van de Vliettunnel van de afgelopen weken veel ergernis op. 'Ik moet naar mijn werk en dan sta ik vast. Bezoekers van The Mall kunnen op zaterdag gewoon doorrijden', verzuchtte één van hen.
Volgens Jan Bosma, projectleider van de gemeente Leidschendam-Voorburg, is er nog wel gekeken of er in de weekenden gewerkt kan worden. Maar daarvoor zijn de werkzaamheden te omvangrijk: 'Dan zouden de werkzaamheden veel te lang duren. Het is echt een serieuze klus. De tunnel moet minimaal twee dagen achter elkaar dicht om het werk te kunnen doen.'

Omleidingen

Tijdens de werkzaamheden is de N14 richting Den Haag afgesloten tussen de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Noordsingel en de kruising op de Monseigneur van Steelaan. Rijkswaterstaat plaatst borden om de omleidingen aan te geven. Die zijn als volgt:

Verkeer uit het noorden:

  • Verkeer op de A4 vanuit Amsterdam wordt omgeleid via de A44.
  • Verkeer vanuit Leiden wordt omgeleid via de N206 en N447.
  • Verkeer op de A4 vanuit Leidschendam wordt omgeleid via knooppunt Prins Clausplein en de A12.

Verkeer uit het oosten:

  • Verkeer op de A13 vanuit Delft wordt omgeleid via de afrit Rijswijk (7) en de Rotterdamsebaan.
  • Verkeer op de A12 vanuit Utrecht wordt omgeleid via knooppunt Prins Clausplein en de A12.
  • Verkeer vanuit Nootdorp/Leidschenveen-Ypenburg wordt omgeleid via de A12.

Verkeer uit het zuiden:

  • Verkeer op de A4 vanuit Delft/in de richting van Scheveningen wordt omgeleid via de aansluiting met de N211.
  • Verkeer op de A4 vanuit Rijswijk wordt omgeleid via de afrit Den Haag Centrum (9) en de Rotterdamsebaan.
De omleidingsroutes tijdens de werkzaamheden
De omleidingsroutes tijdens de werkzaamheden © Rijkswaterstaat
Na de Parktunnel is het de beurt aan de Spoortunnel. Die is van 10 tot en met 23 maart afgesloten. Daarna gaan alle drie de tunneldelen opnieuw gefaseerd dicht, maar dan in de richting van de A4. Op 18 mei moeten alle werkzaamheden aan alle tunneldelen afgerond zijn. Een totaaloverzicht van het project is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.