's-Gravenzande 'annexeert' Naaldwijk: 'Wij zijn Westlands Grootste'

Een aantal dagen voor de derby werd Naaldwijk als ludieke actie 'geannexeerd' tot FC 's-Gravenzande-Oost door voetbalsupporters
Een aantal dagen voor de derby werd Naaldwijk als ludieke actie 'geannexeerd' tot FC 's-Gravenzande-Oost door voetbalsupporters © Omroep West
WESTLAND - Wie donderdagochtend Naaldwijk binnenreed, kwam plotseling terecht in 's-Gravenzande-Oost. En het onderschrift 'gemeente Westland' was vervangen door 'Westlands Grootste'. Nee, er is niet ongemerkt een naamswijziging doorgevoerd. De grote stickers op de plaatsnaamborden blijken een plaagstoot te zijn van supporters van FC 's-Gravenzande. Die voetbalclub speelt zaterdag de gemeentelijke derby tegen Westlandia uit Naaldwijk. 'Dit hoort bij een derby'.
'We hebben Naaldwijk helemaal overgenomen, ja', lacht een supporter die bij de actie is betrokken. Hij noemt zich 'een Breeje durper' en wil graag anoniem blijven. Daarom staat hij de verslaggever van Omroep West te woord met een blonde pruik en een masker op.
'Derby's in het voetbal zijn hartstikke leuk', zegt hij over de aankomende wedstrijd tussen de clubs uit de buurdorpen. 'Vroeger was Westlandia de grootste, maar nu is dat 's-Gravenzande. We hebben al drie keer gewonnen van ze en zaterdag gaan we opnieuw winnen. Dat kan ik alvast voorspellen.'
Bij meerdere ingangen van het dorp zijn de borden beplakt:
Om de buren alvast een beetje te plagen en op te warmen voor de wedstrijd, werd de stickeractie bedacht. 'Het moet een beetje ludiek zijn. We kunnen de middenstip weghalen of de doelpalen in onze clubkleuren blauw en rood verven, maar dat is niet leuk', vertelt 'de Breeje durper'. 'Inwoners van Naaldwijk vinden het vast niet zo leuk, maar het hoort wel bij de derby.'

Stroomkabels doorgeknipt

Vorige week werden op talloze plekken op het sportpark in Naaldwijk stickers van FC 's-Gravenzande geplakt. Ook zijn teksten achtergelaten met stift, die nauwelijks weg te poetsen waren. En ook de stroomkabels van een lichtbak op het parkeerterrein bleken te zijn doorgeknipt. De beschuldigende vinger wijst naar de supporters uit 's-Gravenzande.
Secretaris Dick Hartman van FC 's-Gravenzande was niet blij met de acties. 'Dat is gewoon het slopen van andermans spullen. Aan al onze leden hebben we kenbaar gemaakt dat we hier niet van gediend zijn', zei hij eerder. Vrijwilligers van Westlandia hebben uren nodig gehad om de boel te herstellen. Over een exact schadebedrag is nog niets bekend.
© Omroep West
'Van de actie van vorige week weet ik niks', zegt de vermomde supporter bij het afgeplakte plaatsnaambord. Over die actie is hij een stuk positiever. 'Westlandia moet dit toch ook wel leuk vinden. We zijn allemaal collega's, we werken met elkaar, zitten met elkaar op school. Zelfs mijn nichtje en neefje zijn voor Westlandia. Dus dit moet gewoon heel erg leuk zijn. En het belangrijkste is het onderschrift: Westlands Grootste', lacht hij.
Sinds dit seizoen spelen FC 's-Gravenzande en Westlandia in dezelfde competitie. De heenwedstrijd was afgelopen september. Toen won FC 's-Gravenzande met 3-0. De return is komende zaterdag om 18.00 uur in Naaldwijk.