Hand van man die explosie bij huis wil veroorzaken vliegt in brand

De politie doet onderzoek bij de woning aan de Juliana van Stolberglaan
De politie doet onderzoek bij de woning aan de Juliana van Stolberglaan © Regio 15
DEN HAAG - Een man die donderdagavond een explosie wilde veroorzaken bij een huis aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag is daarbij zelf gewond geraakt. Volgens de politie is op camerabeelden te zien dat zijn linkerhand in brand vloog bij het aansteken van vuurwerk. Hij is gewond op de vlucht geslagen.
De gemaskerde man legde rond 23.40 uur zwaar vuurwerk neer bij een portiek in de straat. Hij had ook een fles met brandbaar materiaal bij zich, meldt de politie. Nadat zijn hand in brand vloog bij het aansteken is hij weggevlucht richting het Stuyvesantplein. De man is nog niet aangehouden.
Op het moment van de poging was er niemand aanwezig in de woning. Het portiek raakte niet beschadigd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) hebben het vuurwerk veilig gesteld.

Dinsdag ook al poging

Begin deze week werden bij dezelfde woning in de straat een 60-jarige man uit Rotterdam en een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Dat gebeurde op aanwijzing van buurtbewoners. Ook zij wilden volgens de politie een explosief plaatsen bij een woning. De 17-jarige verdachte is donderdag voorgeleid en zit nog vast. De 60-jarige man is weer vrij.
De EOD en de TEV maakten hebben een verdacht pakketje dat onder een auto lag, onschadelijk gemaakt. De recherche onderzoekt of beide pogingen met elkaar te maken hebben.
Onder een auto werd op 20 februari een explosief gevonden
Onder een auto werd op 20 februari een explosief gevonden © Regio15
De bewuste woning werd door de burgemeester meteen na het eerste incident al voor een maand gesloten. Op de ramen hangen posters met daarop de tekst 'Gesloten vanwege een ernstig geweldsincident'.