Je bent gewaarschuwd: camera's op plek van horrorpollers staan vanaf nu aan

Auto's mogen er niet rijden, lijnbussen wel
Auto's mogen er niet rijden, lijnbussen wel © ANP
DEN HAAG - De camera's die de beruchte pollers op de Escamplaan in Den Haag vervangen, staan vanaf nu aan. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. De beweegbare palen die er tot een jaar geleden stonden, kregen in korte tijd de naam 'horrorpoller' omdat veel automobilisten er tegenop botsten.
Op het deel van de Escamplaan ter hoogte van het HagaZiekenhuis geldt een doorrijverbod. Alleen lijnbussen en nood- en hulpdiensten mogen er gebruik van maken. Vanaf maandag worden overtreders door de nieuwe camera's geregistreerd. De eerste weken worden alleen waarschuwingen uitgedeeld, daarna staat op het overtreden van het doorrijverbod een boete van 120 euro.
Met de camera's moet een einde komen aan het pollerdrama, waarbij meer dan vijftig auto's beschadigd raakten en die een kostenpost van ruim een miljoen euro opleverde. Gemiddeld is dat zo'n 7000 euro per auto, berekende de gemeente Den Haag. Dat is de optelsom van de reparatie van de poller, het opruimen van de olie op het wegdek en arbeidsloon. De gemeente wilde die kosten verhalen op de veroorzakers, maar het is niet bekend in hoeveel gevallen dat ook echt is gelukt.
Twee van deze camera's moeten het gaan doen
Twee van deze camera's moeten het gaan doen © ANP
De palen werden in de zomer van 2021 geplaatst om doorgaand verkeer ter hoogte van het HagaZiekenhuis te voorkomen. Maar bestuurders zagen de pollers keer op keer over het hoofd. Al vrij snel werden verkeersregelaars ingezet die automobilisten moesten waarschuwen. Eerst dag en nacht, later alleen in de ochtend.
Een behoorlijke extra kostenpost voor de gemeente. Maar echt helpen deed dat niet, want automobilisten bleven op de pollers botsen. Toen dat volgens omwonenden voor de vijftigste keer gebeurde, versierden ze palen met vlaggetjes en kwamen er felicitaties uit binnen- en buitenland. Ook kreeg de hollorpoller zelfs een eigen lied.
Op zoek naar een oplossing legde de gemeente de pollers in het najaar van 2022 weer stil. Het wegdek kreeg een groene laag met in grote letters de tekst 'lijnbus' erop. Ook werden de belijning en bebording aangepast en kwamen er vluchtheuvels.
Met die aanpassingen gingen de pollers begin december 2022 weer aan. Maar toen in korte tijd weer verschillende auto's op de palen botsten, werden ze in januari vorig jaar opnieuw uitgeschakeld en dit keer definitief, zo bleek. Premier Mark Rutte had toen in het programma Spuigasten van Den Haag FM allang gezegd dat hij van de pollers af wilde.
Maar zonder de pollers werd het doorrijverbod bij het HagaZiekenhuis massaal overtreden, zagen verslaggevers van Omroep West in maart vorig jaar. De weg werd een racebaan. De gemeente werkte in de tussentijd hard aan een plan om er camera's te plaatsen, maar dat liep de nodige vertraging op, onder meer vanwege privacyregels. Eerst zou het de zomer worden, daarna december 2023.
En nu staan ze er dan en gaan ze maandag aan. Voor een periode van twee jaar, als proef, is het idee van de gemeente. Je bent gewaarschuwd.
Lees ook ons dossier over de Haagse horrorpoller.