Oorverdovend vuurwerk, draken en leeuwen midden in Den Haag: 'Gelukkig nieuwjaar!'

© ANP
DEN HAAG - Draken, leeuwen, hopen mensen en oorverdovend vuurwerk. Op zaterdagmiddag werd het Chinees nieuwjaar met veel bombarie en traditie ingeluid in de Haagse binnenstad. Voor het eerst in drie jaar werd de optocht weer gestart vanuit Chinatown.
Na jaren afwezigheid in het Haagse Chinatown kon het 'eindelijk weer als vanouds': de viering van het Chinees Nieuwjaar. Honderden mensen vierden het feest mee in de binnenstad en gaven het startschot aan het nieuwe jaar.
Toch was er vrees dat het niet door zou kunnen gaan, vertelt Evert van den Berg bestuurslid van de BIZ Chinatown Den Haag, de organisatie van het evenement. 'We hebben echt geluk met het weer. Bij regen hadden we het namelijk moeten afblazen. Het is mooi dat er zo'n enorm divers publiek op af komt ook.'

Drukke bedoening

Waar het even voor 13.00 uur redelijk rustig is op het Rabbijn Maarsenplein in Den Haag, staat het tien minuten later vol met mensen. Veel mensen uit de buurt, de Chinese gemeenschap en ook het winkelpubliek komen een kijkje nemen om te zien wat er gebeurt.
'Kijk, daar staat mijn oom!', wijst een jongetje naar de draken en leeuwen die zich langzaam voorbereiden op de optocht door de buurt. Ondertussen probeert het gezin zich een weg te banen door de menigte. 'De kids hopen dat ze vooraan kunnen staan om de leeuwendans te zien.'
Dan slaat burgemeester Jan van Zanen, na een korte speech, rond 13.00 uur de gong en kan het feest los. De slapende leeuwen en draken staan op en starten hun nieuwjaarsritueel voor het komende Jaar van de Draak. Seconden later gaat het los met het Chinees vuurwerk, met een oorverdovend kabaal.
Officieel startte het Chinese nieuwjaar overigens al op 10 februari. Maar in China wordt het nieuwe jaar vijftien dagen lang gevierd. Dat is dan ook de reden dat het in Den Haag op één dag, de slotdag, wordt gevierd door de Chinese gemeenschap en de ondernemers.

Knuffels en de beste wensen

Er wordt geknuffeld, gezoend en de beste wensen worden onderling uitgedeeld tussen de ondernemers en de families. Ondertussen staat een DJ op een oude Mini Cooper Aziatische house te draaien, terwijl de stoet zich langzaam een weg baant langs de verschillende zaken. Kortom, er heerst een duidelijke oudejaarssfeer.
Maar wat opvalt tussen het feestgedruis? De gehele stukken kropsla die aan verschillende winkels hangen. De draken en leeuwen vreten de stukken sla bij wijze van traditie af. 'Dat is een Chinees gebruik', gaat Van den Berg verder.
'Het is eigenlijk een soort fooi voor de mensen die de Leeuwendans doen. Eigenlijk een soort bedankje voor het evenement', vertelt het bestuurslid verder. Terwijl de stoet langzaam - met bij bijna iedere winkel een nieuw vuurwerksalvo - zich een weg baant door de buurt, blijft de stoet bekijks trekken.
Een oudere vrouw kijkt met een genoeglijke blik, naast haar fiets, naar de stoet. Op de vraag of dit nu echt de 'traditionele' tocht als vanouds is, antwoordt ze: 'Ja, met het vuurwerk is het eigenlijk best traditioneel zo. Mooi ook dat er zo veel mensen zijn, en niet alleen van Chinese afkomst.'

'Een fantastische middag'

En ook organisator Chang Wong zag dat het druk was. Rond 17.30 trok de stoet nog langs de laatste winkels. 'Maar zelfs nu nog staat het vol. We trekken veel bekijks, er zijn honderden mensen, ondanks de regen ook', vertelt Wong vol enthousiasme.
Dat is dan ook precies waar hij het voor doet. 'We willen met dit evenement Chinatown in het zonnetje zetten. En dat lukt ook, nu nog steeds zitten de zaken vol', glundert hij. En wat na het evenement? 'Dan ga ik nog even door, en ga ik het zelf ook nog even vieren.'