Leraar verdacht van ontucht met acht jongens: 'Ik kon me niet beheersen'

© ANP
LEIDEN - In ruil voor het doen van stoere jongensdingen toestaan dat de leraar ontucht pleegt. Daarvan wordt de 64-jarige docent Maarten R. verdacht. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat de man twaalf jaar de cel in. De verdachte, die ook vertrouwenspersoon was, erkent het misbruik: 'Ik kon me niet beheersen.'
Over een periode van veertien jaren zou leraar Maarten R. uit Leiden acht jongens hebben misbruikt. De kwetsbare slachtoffers waren tussen de elf en vijftien jaar oud. R. ontpopte zich volgens het OM tot een 'suikeroom' voor de jongens, die last hadden van autisme en ADHD.
Hij nam ze volgens het OM weekendjes mee naar zijn afgelegen vakantiehuis in een bos in Duitsland. 'Het was de bedoeling dat de ouders dan rust werd gegund', zegt de officier van justitie maandag. 'Alles mocht. Rijden op de quad, met de luchtbuks schieten en chips bij het ontbijt. Niets was te gek.'

Masseren en betasten

Daar stond misbruik tegenover. De leraar masseerde en betastte jongens in hun kruis, en liet zich ook door hen betasten, meent het OM. Bij vijf slachtoffers die hij langer misbruikte, zou hij ook het lichaam binnengedrongen zijn, in één geval met een dildo. Ook zou hij sommige jongens hun schaamhaar afgeschoren hebben.
Met een van de jongens pleegde hij ontucht terwijl de vader in een eigen kamer in de boerderij lag te slapen. R. werd gezien als een huisvriend voor de vader. 'De verdachte had ook met de ouders aangepapt, en was ook voor hen een vertrouwenspersoon', verklaarde de officier van justitie.

'Overal deed hij wat hij wilde'

De jongens voelden volgens het OM een grote loyaliteit voor de verdachte. 'Ik werd op elke manier door verdachte omgekocht, zodat hij me kon misbruiken', zei een van de slachtoffertjes in de rechtszaal.
'Ik liet hem zijn gang gaan. Overal deed hij wat hij wilde', verklaarde een andere jongere. Een derde slachtoffer voelde naderhand dat hij zich 'als een prostituee' had moeten gedragen voor de leraar.

Bekennende verklaring

Aanvankelijk ontkende R. ontkende na zijn arrestatie begin vorig jaar de ontucht, maar legde in de zomer toch een bekennende verklaring af. Het misbruik ging volgens hem echter niet zover als het Openbaar Ministerie beweert. Aan twee jongens had hij naar eigen zeggen helemaal niet gezeten.
Tijdens de zitting bestreed de man dat hij de jongens op de boerderij bewust stoere jongensdingen liet doen, met de bedoeling om hen daarna te kunnen misbruiken. 'Dan zou ik pas echt een smerige vuilak zijn.'

'Ik kon me niet beheersen'

'Het was heus niet zo dat ik alleen maar op seks belust was. Ik wilde de jongens met de weekendjes echt een plezier doen', vertelde hij. Waarom hij dan toch seks met ze had? 'Ik kon me niet beheersen', antwoordde hij op een vraag van de rechters.
De leraar erkent dat hij pedofiel is en op jongens in de leeftijd van elf tot vijftien jaar valt. De officier van justitie meent dat de leerkracht uit Leiden, die haast veertig jaar in het onderwijs zat, had kunnen beseffen hoeveel schade hij aanrichtte bij de slachtoffers met de ontucht.

'U had beter moeten weten'

'U had beter moeten weten', zegt het OM daarover. Naast de celstraf van twaalf jaar eist de aanklaagster ook een beroepsverbod tegen de man. De slachtoffers vorderen tienduizenden euro’s schadevergoeding.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.