Overvallers bedreigen en mishandelen ouders en zoon en zoeken geld en kluis

De twee verdachten die lopend zijn gevlucht
De twee verdachten die lopend zijn gevlucht © Politie
RIJNSBURG - De vier overvallers die afgelopen zomer toesloegen bij een huis aan de Vinkenweg in Rijnsburg, waren op zoek naar geld en een kluis. Ze hebben een man 78, een vrouw van 72 en hun 30-jarige zoon bedreigd en mishandeld. Omdat er helemaal geen waardevolle spullen in huis waren, zijn ze zonder buit vertrokken. De vier en hun auto zijn gefilmd door verschillende camera's.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 27 februari. Meer zaken zijn hier te vinden.
De 30-jarige zoon van het echtpaar is al jaren het huis uit, maar hij is in de zomer van 2023 voor een vakantie bij zijn ouders. Als blijkt dat zijn vader Alzheimer heeft, besluit hij een aantal maanden langer te blijven.
Hij komt in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 juli laat thuis na werk in de horeca. Zijn ouders slapen al als hij rond 02.30 uur naar bed gaat. Een bewakingscamera in de buurt legt om 03.50 uur een donkere Volkswagen Golf vast, die richting het huis van de familie rijdt.
De auto waarin de overvallers aankomen
De auto waarin de overvallers aankomen © Politie
Even later weten vier mannen de woning binnen te komen door een raam bij de voordeur in te slaan. Ze gaan als eerst op de zoon af, bedreigen hem met vuurwapens en eisen geld en de kluis. Ook krijgt hij klappen. Zijn moeder schrikt wakker van de herrie en wordt ook bedreigd op het moment dat ze komt kijken wat er aan de hand is.
De overvallers lijken zenuwachtig en binden moeder en zoon onhandig vast met tie-wraps. Eén van hen gaat zelfs op een slachtoffer zitten om die in bedwang te houden. Intussen wordt het huis doorzocht, maar al snel zien de mannen in dat er niets te halen valt.
Kijk hier naar een reconstructie van de overval:
Vier overvallers slaan midden in de nacht toe - Team West
Op het moment dat de daders zonder buit vertrekken, komen ze beneden de vader van het gezin tegen. Die is ook wakker geworden van het tumult en blijkt later een flinke hoofdwond te hebben, vermoedelijk door klappen van de overvallers.
De 78-jarige man is gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar hoefde niet lang te blijven. Ook de verwondingen van de zoon vielen mee, maar het hele gezin is enorm geschrokken van de overval. Die duurde slechts drie minuten. Ook vragen ze zich af waarom de daders hen hebben uitgekozen.

Apart van elkaar vertrokken

De overvallers zijn door meerdere camera's vastgelegd. Na de overval rijdt de Volkswagen Golf vanaf de Vinkenweg via de Horstweg en Bankijkerweg naar de Burgemeester Meijboomstraat in Rijnsburg. Daar wordt hij geparkeerd en vlak erna lopen twee mannen door de Kanaalstraat. Ook hun stemmen zijn dan kort te horen.
Niet alle daders blijken in de auto te zitten, want kort nadat die is vertrokken lopen twee andere mannen over de Vinkenweg. De politie hoopt dat iemand ze herkent of ze heeft gezien in de vroege ochtend van dinsdag 25 juli. Er zijn summiere signalementen van ze:

Verdachte 1

 • tengere man
 • 1,80 tot 1,85 meter
 • lichtgetinte huidskleur
 • rechtshandig
 • Nederlands met buitenlands accent
 • zwarte kleding

Verdachte 2

 • man met breder postuur
 • ± 1,85 meter
 • lichtgetinte huidskleur
 • Nederlands met buitenlands accent
 • zwarte kleding

Verdachte 3

 • man met een lichtgetinte huidskleur
 • Nederlands met buitenlands accent

Verdachte 4

 • Donkergetinte huidskleur
De op de Burgemeester Meijbomstraat geparkeerde Volkswagen Golf is pas 24 uur na de overval in brand gestoken, dus in de nacht van 25 op 26 juli. De brandweer kon niet voorkomen dat hij helemaal uitbrandde. De politie vermoedt dat de wagen op maandag 24 juli is gestolen vanaf de Voscuyl in Oegstgeest.
Wie iets heeft gezien van het stelen of in brand steken van de auto, wordt gevraagd zich te melden. Ook informatie over het motief voor de overval aan de Vinkenweg en over de vier daders is welkom.
De uitgebrande Volkswagen Golf
De uitgebrande Volkswagen Golf © Politie

Weet u meer?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem