Man bedreigt zijn gezin met zwaard omdat hij niet mee mag op vakantie

Het incident vond plaats in een woning aan de Pijnacker Hordijkstraat
Het incident vond plaats in een woning aan de Pijnacker Hordijkstraat © Regio15
DEN HAAG - De Hagenaar L.K. (51) zette zijn echtgenote in hun woning aan de Pijnacker Hordijkstraat in Den Haag een pasgeslepen zwaard op haar hals, omdat ze hem niet had meegenomen op een vakantie naar Indonesië. Agenten moesten de gefrustreerde man een kogel in het bovenbeen schieten voordat ze hem onder controle kregen. Het Openbaar Ministerie wil dat de man een tbs-behandeling krijgt met dwangverpleging.
Het huiselijk geweld vond plaats in de nacht van 17 op 18 augustus vorig jaar. Zijn vrouw was met haar kinderen teruggekeerd van een vakantie naar Indonesië. K. hadden ze niet meegenomen op deze reis. 'Ik was in mijn uppie thuis achtergelaten', vertelde K. dinsdag bij de rechtbank. 'Mijn hart was gebroken. Dertig jaar had ik voor mijn gezin gebuffeld om ze alles te gunnen.'
Zwaar gefrustreerd dronk hij in de keuken van de woning een halve fles whisky leeg en pakte een zwaard waarmee hij normaal tuinen onderhield. Middenin de nacht begon hij zijn dochter ermee te bedreigen. 'Ik ga mensen bellen om je te verkrachten', schreeuwde hij door de woning. 'Ik snijd je met het mes open.' In doodsangst appte het meisje vanuit haar slaapkamer haar oudere broer, die niet meer thuis woonde, met het dringend verzoek de politie te bellen.

'Ik heb toch niets te verliezen'

K. zocht daarna zijn vrouw op. Hij drukte eerst haar hoofd in een kussen en hield vervolgens zijn zwaard tegen haar hals. 'Ik heb het net geslepen, ik ga je klaarmaken. Ik heb toch niets te verliezen', dreigde hij.
Gealarmeerde agenten bonkten op de voordeur. LK deed open en daagde hen uit hem maar te doden. Daarbij wees hij op zijn voorhoofd. De politie schoot hem in zijn bovenbeen en moest hem ook nog taseren voordat K. aangehouden kon worden.

Waanstoornis

'Het was een eenmalig akkefietje, een stomme reflex', zei K. dinsdag in de rechtbank over de geëscaleerde familieruzie. Volgens hem was de drank de boosdoener. 'Ik had die fles whisky moeten laten staan.'
Deskundigen denken dat er meer aan de hand is. K. zou lijden aan een waanstoornis en heeft behandeling nodig. De Hagenaar weigert dat echter. Het OM eist daarom tbs met dwangverpleging tegen de Hagenaar, bovenop de zes maanden die hij al in voorarrest zit. De rechter doet over twee weken uitspraak.