Gemeente krijgt failliet tuincentrum te koop aangeboden na claim op grond

Tuincentrum TuineXtra
Tuincentrum TuineXtra © Bollenstreek Omroep
NOORDWIJK - Het perceel met daarop het failliete tuincentrum TuineXtra is te koop aangeboden aan de gemeente Noordwijk. Dat zegt wethouder Martijn Kortleven, die denkt dat een snelle deal mogelijk is. De gemeente heeft een kleine twee weken geleden een voorkeursrecht op het perceel gevestigd. Dit betekent dat de eigenaresse de grond eerst aan de gemeente moet aanbieden, voordat ze het aan andere partijen mag verkopen.
Met de verkoop zou een einde komen aan een al weken durend conflict tussen de eigenaresse van het tuincentrum en de gemeente. Het gaat om het drie hectare grote perceel aan de Van Berckelweg in Noordwijk met daarop tuincentrum TuineXtra en de bedrijfswoning waar eigenaresse mevrouw Caspers woont.
Eerst werd bekend dat de exploitant van het tuincentrum, die het bedrijfspand huurt van mevrouw Caspers, failliet is gegaan. Vervolgens legde de gemeente Noordwijk met een voorkeursrecht een claim op het hele perceel. Het dwong de eigenaresse om de grond eerst aan de gemeente aan te bieden voor verkoop.

'Voorkeursrecht is legitiem'

Een voorkeursrecht vestigen op een stuk grond is een vergaande maatregel, erkent ook de gemeente. Wethouder Martijn Kortleven: 'Noordwijk is een ondernemende gemeente. Als wij een kans zien, proberen wij die ook te grijpen en dat hebben we op deze manier gedaan.'
De wethouder noemt het voorkeursrecht legitiem en zegt ook al plannen te hebben met grond van mevrouw Caspers. Zo zou de opstapplek voor de Beach Shuttle naar het strand er kunnen komen. Kortleven: 'Er is eigenlijk geen vergelijkbare plek in Noordwijk waar je zo'n transferium met 250 parkeerplaatsen en een plek voor een shuttlebus zou kunnen vestigen.'

Meer plannen

Maar er zijn meer plannen met de grond van mevrouw Caspers. 'De gemeente heeft ook een grote opgave op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten, spoedzoekers, asielzoekers en Oekraïners. Wij gaan ook onderzoeken of het mogelijk is om daar tijdelijk huisvesting toe te passen. En zo zijn er daar ook mogelijkheden voor energieopwekking', zegt de wethouder.
De grondclaim van de gemeente heeft volgens de advocaat van de eigenaresse van het perceel ernstige financiële gevolgen, liet hij eerder weten. Zeker omdat de claim door de gemeente gerekt kan worden tot wel drie jaar.

Financiele noodsituatie

Advocaat Paul de Groen van De Clercq Advocaten Notariaat: 'Mevrouw Caspers is een dame op leeftijd en leefde van de huuropbrengst. Door het faillissement komt er geen huur meer binnen.' Omdat door de claim verkoop aan een andere partij er nu ook niet inzit is mevrouw Caspers door het handelen van de gemeente Noordwijk in een financiële noodsituatie terechtgekomen, stelt haar advocaat.
Wethouder Kortleven kijkt hier heel anders naar. 'De huurinkomsten zijn gestopt op het moment toen het faillissement is uitgesproken. Daar heeft de gemeente dus geen deel aan. Veertien dagen na het faillissement heeft de gemeente het voorkeursrecht gevestigd. En op het moment dat het snel aan ons te koop wordt aangeboden kunnen we ook snel handelen. Dan hoeft dat geen drie jaar te duren. Dat hoeft zelfs geen maanden te duren.'

Perceel al verkocht?

Ook stelde advocaat De Groen eerder dat mevrouw Caspers haar perceel al zo goed als verkocht had aan een partij. De wethouder zegt twijfels te hebben hoever die al koop was. Kortleven: 'Het is de gemeente niet gebleken dat het echt verkocht was. Er kan best over verkoop zijn gepraat, maar er staat niets in het kadaster. Daarom konden we ook het voorkeursrecht vestigen.'
En dan is er onenigheid over waarom de gemeente nu pas interesse toont in de grond, nu mevrouw Caspers al een koper zou hebben. Volgens de gemeente zou een paar jaar geleden al gesproken zijn met mevrouw Caspers over de koop van de grond, maar werd dat toen door haar afgehouden. Volgens mevrouw Caspers ging dat toen niet over haar hele terrein, maar enkel een klein stukje van haar grond.

Nog meer verwijten

Ook is er nog onenigheid over een excuus dat van door wethouder Kortleven zou zijn uitgesproken tijdens een gesprek tussen beide partijen. Volgens advocaat De Groen zou de wethouder zich hebben verontschuldigd over de slechte communicatie van de gemeente rond het voorkeursrecht.
De wethouder zegt dat hij tijdens het gesprek met mevrouw Caspers begrip heeft getoond voor haar situatie, maar zeker geen excuus heeft gemaakt. Dat zou volgens Kortleven ook niet nodig zijn omdat hij in zijn ogen niets verkeerds heeft gedaan.

Gemeente gaat taxeren

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. De wethouder heeft namelijk goed nieuws te melden. Kortleven: 'Wij hebben brief van de advocaat van mevrouw Caspers gehad waarin het perceel met het tuincentrum ons te koop is aangeboden.' Hoeveel er wordt gevraagd wil de wethouder niet zeggen, maar de vraagprijs is niet onoverkomelijk. 'We moeten nu gaan taxeren, wat ons betreft moeten we er snel uit kunnen komen', zegt Kortleven.
Mevrouw Caspers bevestigt dat ze de grond inmiddels aan de gemeente Noordwijk te koop heeft aangeboden. Ze zegt dat ze daar nu gedwongen toe wordt, omdat ze door het voorkeursrecht niet meer met andere partijen tot een koop kan komen. Woensdag komt volgens de eigenaresse al een taxateur van de gemeente Noordwijk bij haar langs om de waarde van het perceel te bepalen.