Fonkelnieuwe toltunnel scheelt straks zeven minuten reistijd

Dak van de Hollandtunnel
Dak van de Hollandtunnel © Rijkswaterstaat
REGIO - Hoewel de oplevering nog wel even op zich laat wachten, is al wel bekend wat automobilisten en vrachtverkeer straks kwijt zijn als de nieuwe snelweg A24 opent. Het tracé tussen de A20 bij Midden-Delfland en de A15 bij Rozenburg is in december af, maar al eerder zal het stuk asfalt met daarin twee tunnels volop in beeld zijn.
Zoals de cijfercombinatie al doet vermoeden, gaat de A24 in 2024 open. In december weliswaar, omdat er nog van alles moet gebeuren. Deze week staat bijvoorbeeld in het teken van het aanbrengen van aluminium kappen bij de nieuwe onderdoorgang van de A20 bij Maasland/Maassluis.
Eerder werd al bekend dat de Blankenburgverbinding, zoals de snelweg al jaren genoemd wordt, een tolweg wordt. Automobilisten zijn bij de oplevering in december 1,45 euro per rit over de A24 kwijt, terwijl bestuurders van voertuigen boven de 3.500 kilo 8,70 euro aan tol moeten lappen.
Trace van A24 met boven de A20 tussen Westland en Rotterdam
Trace van A24 met boven de A20 tussen Westland en Rotterdam © Rijkswaterstaat
Er zijn geen tolpoortjes, want het betaalsysteem werkt op basis van kentekenherkenning. Betaling kan zowel vooraf als achteraf. Dat moet dan binnen 72 uur, anders volgt een herinnering. De betaling is volledig digitaal; er kan op geen enkele wijze bij de tunnel via pin of anders afgerekend worden.
Een rit door de tunnel op de route Westland-Rozenburg duurt straks ongeveer 12 minuten tegen momenteel 19 minuten (zonder file) via de Beneluxtunnel bij Rotterdam. De gereden afstand is straks 12 kilometer tegen 20 kilometer nu.
Tunneldelen van zo'n 200 meter vormen de Maasdeltatunnel
Tunneldelen van zo'n 200 meter vormen de Maasdeltatunnel © ANP
De A24 wordt een snelweg van twee keer drie rijstroken, een verdiepte landtunnel (de Hollandtunnel), een tunnel onder Het Scheur (de Maasdeltatunnel), een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15. Dat is niet alles, want tegelijkertijd wordt de A20 vanuit Westland tot aan het Kethelplein verbreed van twee keer twee naar twee keer drie rijstroken.
Overigens zal de eerste etappe van de Tour de France Femmes op maandag 12 augustus door de Blankenburgverbinding gaan. Na Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen fietsen de dames twee keer de gloednieuwe tunnels in. Een uniek moment. Via Rozenburg wordt koers gezet naar Voorne-Putten, om na een ronde over het eiland terug te keren in Maassluis en het Westland binnen te rijden.