Kopers moeten nog maanden wachten op huis door missende stroomaansluiting

Het wachten is op sleutels van deze appartementen
Het wachten is op sleutels van deze appartementen © Omroep West
NOORDWIJK - Ze hadden hun oude woning al verkocht en waren al begonnen aan de verhuizing. Maar maanden nadat 23 luxeappartementen in Noordwijk zouden worden opgeleverd, kunnen de kopers er nog steeds niet in. Er is nog geen aansluiting met het stroomnet en die gaat er volgens netbeheerder Liander voorlopig ook nog niet komen, bleek woensdag tijdens een kort geding. 'De verhuizing is een nachtmerrie geworden.'
De appartementen zouden al afgelopen september opgeleverd zijn, maar Liander had de stroomkabels nog niet doorgetrokken. Door de grote vraag naar elektriciteit op een te klein netwerk, netcongestie, moeten meer transformatorhuisjes worden gebouwd. De gemeente Noordwijk en Liander hebben een conflict over het plaatsen van zo'n transformatorhuisje.
Doordat er nog geen aansluiting is op het elektriciteitsnetwerk, kunnen de toekomstige bewoners hun huis in het Residence van Henegouwen nog niet in. Bouwbedrijf De Lange-Van der Plas uit Leiden, die het appartementencomplex heeft gebouwd, spande een rechtszaak aan tegen Liander. De aannemer eist dat de netbeheerder zorgt dat er binnen dertig dagen een aansluiting op het stroomnet is.

'Het kan gewoon niet sneller'

Maar dat gaat nog enkele maanden duren, bleek tijdens het kort geding. Volgens Liander kan het pas begin september stroom leveren aan de appartementen. 'Het kan gewoon niet sneller. We moeten geen hooggespannen verwachtingen wekken.'
Dat is slecht nieuws voor de toekomstige bewoners. Zij hebben pech op pech, want de bouw van de appartementen werd eerder al uitgesteld door de omgevingsvergunning en door laat geleverde bouwmaterialen door de oorlog in Oekraïne. Nu staan de kopers dus nog langer in de kou door de problemen met het stroomnet, terwijl ze hun oude woningen al verkocht hebben.
Toekomstige bewoners Residence Van Henegouwen staan in de kou
Toekomstige bewoners Residence Van Henegouwen staan in de kou © Omroep West
De kopers verblijven daarom noodgedwongen in een tijdelijke woning. Marion en Cees van der Bent zijn zelfs ingetrokken bij hun zoon. 'Ik heb mijn zoon gefeliciteerd met zijn gratis huishouder', grapte ze eerder. De verhuizing is voor de toekomstige bewoners 'een nachtmerrie geworden', zegt de advocaat van aannemer De Lange-Van der Plas. 'Ze zijn het slachtoffer geworden van bureaucratie en machtsmisbruik door Liander.'
De gemeente Noordwijk schaart zich in het kort geding achter het bouwbedrijf. De advocate van de gemeente wees de rechter op een transformatiehuisje elders in Noordwijk, dat op dit moment niet gebruikt wordt. Dat huisje zou volgens haar geplaatst kunnen worden bij de luxeappartementen, zonder ingrijpende technische maatregelen.

Kijken naar mogelijke versnelling

Liander is echter bang dat als het bedrijf toegeeft aan de druk vanuit Noordwijk, ook andere gemeenten gaan vragen om een snelle aansluiting. Daardoor zou de hele planning van het bedrijf in de war raken. 'Het einde is dan zoek', zegt de Liander-manager. De rechter drong er desondanks bij de netbeheerder op aan om nog eens samen met de gemeente te kijken of 'versnelling mogelijk is'.
De gemeente is bereid om binnen een week een vergunning voor de aansluiting te geven. De appartementen zouden dan binnen acht weken stroom kunnen hebben, schat een ambtenaar. Liander wil wel nog een keer met de gemeente in gesprek, maar volgens de advocaat van de netbeheerder duurt het dan nog 'zeker acht maanden' voordat de aansluiting er is.
Over een maand wordt duidelijk wat het gesprek tussen Liander en de gemeente Noordwijk oplevert.