Crimefighter zit achter Richard de Mos aan: 'Plooij kan van vrijspraak een veroordeling maken'

Officier van justitie Koos Plooij
Officier van justitie Koos Plooij © ANP
DEN HAAG - Richard de Mos krijgt in hoger beroep de vermaarde crimefighter Koos Plooij (62) tegenover zich. De officier van justitie was betrokken bij grote, geruchtmakende strafzaken zoals die met Willem Holleeder, de Hofstadgroep en Volkert van der Graaf. Ridouan Taghi zou in 2018 een moordaanslag hebben beraamd op Plooij. Nu zit de officier van justitie dus achter de Haagse politicus Richard de Mos aan, die vanaf volgende week in hoger beroep terecht staat voor corruptie.
Een opvallend moment afgelopen najaar in de rechtbank in Den Haag. De regiezitting, waarin de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep wordt voorbereid, staat op het punt van beginnen als een vriendelijk ogende, onopvallende, lange man op de wachtenden afkomt. Koos Plooij geeft iedereen – de beklaagde politici en ondernemers, belangstellenden en journalisten – een hand om zich voor te stellen.
Plooij oogt zelfverzekerd en lijkt niet te twijfelen aan de zaak-De Mos. Maar dat is niet vanzelfsprekend. In april vorig jaar veegde de rechter nog de vloer aan met de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM) aan het adres van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag, hun partijgenoot en voormalig raadslid Nino Davituliani en vijf Haagse ondernemers.
Richard de Mos na de uitspraak van de rechter
Richard de Mos na de uitspraak van de rechter © ANP
Het OM zou volgens de rechter alle feiten 'door een corruptiebril' hebben bekeken en met de partijdonaties en -giften hadden de politici en ondernemers louter goede bedoelingen gehad. De verdachten werden op alle punten vrijgesproken. Ook de beschuldiging dat ze lid zouden zijn van criminele organisaties veegde de rechter van tafel.
Maar het OM gaf niet op en stelde na lang wikken en wegen hoger beroep in. De aanklacht 'lidmaatschap van criminele organisaties' heeft de aanklager laten vallen, naar eigen zeggen om tijdwinst te boeken, maar omkoping en schending van de geheimhoudingsplicht zijn blijven staan. Het OM zet met officier van justitie Koos Plooij zwaar geschut in om deze beschuldigingen te bewijzen.
Voor het hoger beroep heeft het OM vijf dagen uitgetrokken, verspreid over drie weken. Op dinsdag 5 maart is de eerste zittingsdag en een week later, op dinsdag 12 maart, wordt de eis van het OM verwacht. Daarna volgen onder meer de pleidooien van de advocaten. Op maandag 18 maart krijgen de verdachten het laatste woord.
Plooij heeft een lange staat van dienst als officier van justitie. Hij begint in Utrecht, gaat eind jaren negentig naar Amsterdam en stapt in 2004 over naar het landelijk parket. Hij richt zich in zijn gehele loopbaan op de zware criminaliteit en krijgt de meest geruchtmakende zaken onder zijn hoede.
Zo is Plooij, samen met toenmalig collega-officier van justitie Fred Teeven, de aanklager in de zaak Willem Holleeder. Holleeder wordt uiteindelijk tot levenslang veroordeeld. Ook Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, krijgt hij achter de tralies en is hij betrokken bij onderzoeken naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, afpersingszaken en witwaspraktijken.
Koos Plooij en Fred Teeven
Koos Plooij en Fred Teeven © ANP
Plooij is bovendien officier van justitie in het proces tegen de leden van de Hofstadgroep. Deze groep radicale islamitische jongeren uit Den Haag werd verdacht van terroristische misdrijven en draaide om Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.
Volgens Fred Teeven is Koos Plooij een van de allerbeste officieren van justitie in het land. 'Hij is de meest scherpzinnige jurist die ik ken', zegt Teeven. 'Hij heeft een grote dossierkennis en veel gezag. Eigenlijk is het voor een verdachte de slechtste officier van justitie die je kan hebben. Hij kan van een vrijspraak een veroordeling maken.'

Scherpslijper

De term 'crimefighter' of misdaadbestrijder is in de ogen van Teeven niet het eerste dat bij hem opkomt als het over Plooij gaat. 'Hij is echt een scherpslijper. Ik ben meer een crimefighter dan hij, maar dankzij hem ben ik een betere jurist geworden en hij is door mij een betere crimefighter geworden.'
Teeven verwacht dat deze twee kenmerken van Plooij terug zullen komen in de zaak van De Mos. 'Ik verwacht dat hij een crimefighter zal zijn die met het juridische fileermes te werk gaat.'

Vertrouwen

Richard de Mos is niet bang voor Plooij. 'Al brengen ze God himself mee, ze kunnen niet van niets iets maken. Het is zoals mijn advocaat Peter Plasman deze week zei: het hoger beroep wordt de kers op de fiascotaart die door het OM zelf is gebakken.'
De Mos noemt het 'van de zotte' dat hij en zijn medeverdachten het hoger beroep moeten doormaken. 'We hebben een volledige vrijspraak in de hand', zegt hij. 'Toch heeft het OM het hoger beroep doorgezet. Onbegrijpelijk. Het is allang duidelijk dat wij donaties hebben opgehaald, maar de rechter heeft gezegd dat daar niets mis mee is. Nu moeten we weer zes dagen in de rechtszaal vertoeven en dat is een verschrikking. Maar we gaan deze zaak winnen.'