Vrouw bijna gedood door eigen schoonzus, kindje (3) ziet alles gebeuren

Hulpdiensten ontfermden zich over het slachtoffer
Hulpdiensten ontfermden zich over het slachtoffer © Regio15
DEN HAAG - Een 'gerichte moordaanslag'. Zo noemt het Openbaar Ministerie (OM) de gewapende aanval van een vrouw die met een mes op haar schoonzus instak. Het 3-jarige kind van het slachtoffer was getuige van de steekpartij.
Verdachte N.M. uit Delft zou haar schoonzus op een maandagavond in augustus vorig jaar hebben opgewacht op de Singel in de Haagse wijk Ypenburg. Ze stak het slachtoffer, die met haar kind kwam aanlopen, meerdere keren. De vrouw uit Nootdorp werd onder meer in haar hoofd gestoken.
'Er was sprake van een explosie van gericht geweld', zei de officier van justitie donderdag tijdens de rechtszaak. Volgens het OM heeft de 27-jarige verdachte zich schuldig gemaakt aan een moordpoging.

'Koelbloedige blik'

Het slachtoffer werd flink beetgepakt om haar te kunnen steken, stelde de officier donderdag. Hij noemde tijdens de zitting een omstander die de verdachte na de geweldsexplosie 'met een koelbloedige blik in haar ogen' in haar auto zag wegrijden. De Delftse werd diezelfde avond nog aangehouden.
De advocate van N.M. vroeg donderdag om vrijlating van haar cliënt uit het voorarrest, omdat ze het slachtoffer niet zou hebben opgewacht. De Delftse vrouw was volgens de advocate naar de Singel gekomen om haar kind van voetbal op te halen en kwam daar haar schoonzus tegen.
Er is nog geen kruimel die duidt op zo'n scenario - officier van justitie
Tijdens het gevecht met het slachtoffer zou de verdachte zichzelf alleen maar hebben verdedigd. Die bewering lokte tijdens de zitting een cynische reactie van de officier van justitie uit. 'Er is nog geen kruimel die duidt op zo'n scenario', zei de aanklager.
De familie van het slachtoffer en de familie van de verdachte hebben al jarenlang ruzie met elkaar. Volgens de advocate van N.M. zou een bemiddelingstraject, zogenaamde 'mediation', de angel uit het conflict kunnen halen en daarmee ook de kans op nieuw geweld verlagen.

Geen bemiddeling

De officier van justitie reageerde dat de aangevallen schoonzus niets ziet in bemiddeling. 'Als je met een mes bewerkt wordt door je schoonzus, is er geen haar op je hoofd die daar aan denkt.'
De Haagse rechtbank weigert N.M vrij te laten. 'Het slachtoffer is op talloze plekken gestoken. Vrijlating van de verdachte zou tot grote maatschappelijke onrust leiden', verklaarde een rechter. 'Er is ook een langslepend conflict tussen de families dat nog niet tot een oplossing is gekomen.'

Volgende zitting

Op 25 april is er in de Haagse rechtbank opnieuw een tussentijdse zitting in de strafzaak. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling is.