Dit zijn de vijf meest opvallende nieuwe binnenkomers uit de Happy 70's Top 70

De nummers één tot en met tien blijven nog even geheim
De nummers één tot en met tien blijven nog even geheim © Omroep West
REGIO - Radio West is deze week overstelpt met herinneringen aan de jaren 70, dankzij de themaweek Happy 70's. Vrijdagmiddag is de muzikale finale met de Top 70, samengesteld door de luisteraars zelf.
Dit jaar bracht een recordaantal mensen hun stem uit. Het waren er bijna 5100. Tussen 12.00 en 19.00 uur is de hele lijst te horen. Ten opzichte van vorig jaar zijn er maar liefst twintig nieuwe binnenkomers. Zes daarvan hebben in eerdere jaren in de hitparade gestaan, dat zijn zogenoemde re-entries.
Dit zijn vijf opvallende nieuwelingen:

Nummer 67: Bob Marley & the Wailers – Three little birds

De eerste nieuwe notering in de Top 70 komt van het album 'Exodus' van Bob Marley & the Wailers. De titel Exodus – uittocht- is in het geval van Marley letterlijk te nemen. In 1976 werd de zanger neergeschoten toen zeven gewapende mannen zijn huis in Jamaica binnendrongen.
De zanger overleefde de aanslag, maar verliet zijn thuisland en woonde twee jaar in Engeland. Tijdens die periode maakte hij onder meer het album Exodus. 'Three little birds' kun je zien als een sprankje licht in een lastige tijd voor de zanger.
Het lied ontstond toen hij nog in Kingston, Jamaica, woonde. Het huis aan 56 Hope Road is tegenwoordig een museum ter ere van Marley. Op een ochtend vlogen vogels via het raam naar binnen. Toen hij de beestjes zag, begon Marley het nummer te schrijven, alsof hij in een flow terechtkwam.
Na het uitkomen van het album in 1977 werd 'Three little birds' geen single. Dat gebeurde pas in 1980, maar toen werd het geen grote hit. In de loop der jaren groeide het liedje uit tot een klassieker uit het repertoire van Bob Marley.

Nummer 61: Paul van Vliet – Veilig achterop bij vader op de fiets

In april van 2023 overleed Paul van Vliet op 87-jarige leeftijd. De Haagse cabaretier wist twee keer de Nederlandse Top 40 te bereiken, in beide gevallen met een conference. Dat is bijzonder te noemen. Majoor Kees en de Sinterklahaas is zelfs het enige gesproken nummer dat ooit in de top 10 heeft gestaan.
In 1975 schreef hij samen met Rob van Kreefeld 'Veilig achterop'. Het werd geen hit, maar het nostalgische gevoel dat hij bezingt, is zo herkenbaar dat de single na de dood van Van Vliet een gevoelige snaar raakt.

Nummer 48: Don McLean – Vincent

De getergde - en volgens Don McLean onbegrepen - Hollandse schilder Vincent van Gogh staat centraal in dit nummer. Volgens de Amerikaanse singer/songwriter was hij een biografie over Van Gogh aan het lezen, toen hij op het idee kwam om een lied over hem te schrijven. Het is een eerbetoon aan de kunstenaar en zijn werk geworden.
'Paint your palette blue and grey' verwijst naar de veelgebruikte kleuren in de werken van Van Gogh. In de tekst vind je verder de titel van zijn beroemdste werk 'Starry Night', maar er zitten meer titels van schilderijen in verstopt.

Nummer 43: Moody Blues – Question

De Engelse band The Moody Blues komt nieuw binnen op 43. 'Question' is geschreven door zanger/gitarist Justin Hayward. Het lied is een protest tegen oorlog, ten tijde van de oorlog in Vietnam.
Het nummer zou eigenlijk 'Question Of Balance' heten. Zo heet wel het album waar het op staat. Het is in Engeland de tweede meest succesvolle single voor The Moody Blues. Hun grootste hit in het thuisland was 'Go Now'.

Nummer 19: ABBA – Mamma mia

De hoogste nieuwe notering staat op naam van de groep die dit jaar vijftig jaar geleden het Eurovisie Songfestival won met 'Waterloo'. ABBA staat mede daardoor weer volop in de belangstelling. Er komt een nieuwe documentaire aan over het Zweedse viertal met niet eerder vertoond beeldmateriaal. 'ABBA- Against all odds' is op 5 mei te zien op NPO3.
Maar ook dankzij de ABBA Voyage-concerten in de Engelse hoofdstad Londen en de nieuwe Nederlandse versie van de musical 'Mamma Mia' kan niemand om het gezelschap heen. De titelsong van de musical komt uit 1975.
Grappig genoeg was het aanvankelijk niet bedoeld als single, maar toen 'I do I do I do' drie weken lang op één stond in Australië was er vraag naar meer ABBA. De groepsleden hadden inmiddels een videoclip gemaakt voor 'Mamma Mia' en Australische televisiekijkers reageren enthousiast. De Australische platenmaatschappij RCA vroeg naar aanleiding daarvan om het nummer op single uit te brengen.
Moedermaatschappij Polar Music zag er niks in, maar ABBA-manager Stig Anderson gaf de doorslag. Hij vond het wél een goed idee. Het werd een nummer één-hit in Australië, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De groep staat in totaal vier keer in de Happy 70's Top 70 en komt ook nieuw binnen op 46 met 'Gimme gimme gimme'.
De Happy 70's Top 70 is vrijdag 1 maart tussen 12.00 uur en 19.00 uur te horen op Radio West. Klik hier voor de volledige lijst.