Glas op snelweg: automobilisten rijden banden lek, tientallen boetes uitgedeeld

Snelweg vol glasscherven
Snelweg vol glasscherven © District8
DEN HAAG - Normaliter brengen scherven geluk, maar van enig heil was donderdagavond weinig te merken op de snelweg. Tientallen automobilisten werden op de bon geslingerd voor het negeren van een rood kruis boven de A4. Een aantal automobilisten had dubbel pech, want zij waren door de duizenden glasscherven gereden die op de afgesloten rijbaan lagen. Het gevolg: lekke banden.
Het is donderdag vlak na de avondspits als een glaszetter een deel van zijn lading verliest op knooppunt Prins Clausplein bij Den Haag. Een aantal kozijnen met ruiten valt op het wegdek en spat in duizenden scherpe stukjes uiteen.
Voor wegbeheerder Rijkswaterstaat reden om het stuk snelweg van de A4 naar de A12 richting Zoetermeer af te sluiten, maar daar heeft een aantal bestuurders lak aan. Zij rijden over het met glas bezaaide stuk asfalt heen en moeten noodgedwongen stoppen. Banden raken lek, lopen leeg en automobilisten stranden.

Lekke banden en botsingen

Zeker zeven voertuigen hebben schade, weet een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 'Niet alleen lekke banden, maar ook auto's die op stilstaande voertuigen waren gebotst.' De automobilisten met lekke banden kunnen zich bij de onfortuinlijke glaszetter melden.
Ook voor andere weggebruikers loopt het euvel door de aannemer in de papieren, want zij kunnen binnenkort eveneens gepeperde post op de deurmat verwachten. 'Zo'n veertig bestuurders krijgen een boete voor het negeren van het rode kruis', vertelt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Verhoogd boetebedrag

De rode kruis-negeerders komen nog goed weg, want een groot aantal boetebedragen is per vrijdag 1 maart verhoogd. De bestuurders zijn voor middernacht betrapt en toen gold nog een boetebedrag van minimaal 260 euro, al wordt het exacte bedrag bepaald door een officier van justitie. Exclusief negen euro administratiekosten.
Sinds vrijdag moet je twintig euro meer aftikken voor het negeren van een rood kruis. 'Bij het uitschrijven van een proces-verbaal wordt gekeken naar de pleegdatum, dus deze verbalisanten hebben geluk', vertelt een woordvoerster van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), dat zich op verkeersboetes richt. 'Het negeren van een rood kruis blijft levensgevaarlijk', voegt ze eraan toe.

Glaszetter in de penarie

De chauffeur van het betrokken bouwbedrijf uit Enschede wil er vrijdag weinig over kwijt. 'Gedupeerden hebben onze gegevens, zij kunnen contact opnemen', laat een collega van de glaszetter aan de telefoon weten.
Overigens zat de ongelukkige chauffeur die al het glas vervoerde vermoedelijk fout. Een woordvoerster van de politie laat namelijk weten dat zijn lading waarschijnlijk niet goed was vastgemaakt. Daarnaast reed hij rond met een rijbewijs dat geen recht gaf om het voertuig met het glas erop te vervoeren. Daarvoor is hij bekeurd.