Melding van verzwakt dier in gevangenis leidt tot verrassing

Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen, locatie Eikenlaan
Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen, locatie Eikenlaan © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De dierenambulance is flink in de maling genomen door een melding vanuit de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar zou een verzwakte eend zitten en dus gingen medewerkers van de dierenambulance eropaf. Eenmaal aangekomen bleek van een gewond dier geen sprake, maar lag er een cheque klaar voor de dierenredders.
Een melding van een verzwakte eend bij de PI in Alphen aan den Rijn. Het is een niet alledaagse melding, maar omdat er wel vaker dieren op het gevangenisterrein stranden en hulp nodig hebben, gaan de medewerkers er nietsvermoedend op af.
Onderweg naar de PI vragen de medewerkers van de dierenambulance zich nog wel af om wat voor eend het gaat, want de soort die werd opgegeven - een 'Pecunia Gigantis' - kenden ze nog niet.

Geld in plaats van eend

Aangekomen bij de gevangenis bleek de dierenambulance 'gigantisch in de maling genomen'. Er was namelijk helemaal geen gewond dier, maar er lag wel een cheque van 1000 euro klaar.
'Een hele dikke vette donatie', zegt de dierenambulance. 'Op deze manier mogen melders ons wel vaker in de maling nemen', knipoogt de organisatie.
De dierenambulance verwachtte een verzwakte eend, maar vond een cheque in deze doos
De dierenambulance verwachtte een verzwakte eend, maar vond een cheque in deze doos © Dierenambulance Alphen aan den Rijn
Het personeel van de PI in Alphen heeft lange tijd hun statiegeldflessen en -blikjes ingezameld voor het goede doel. Dat doen ze vaker. 'Dit keer waren wij aan de beurt', zegt de dierenorganisatie verheugd. 'We zijn hier echt ontzettend blij mee.'

'Pecunia Gigantis'

De eendensoort 'Pecunia Gigantis' blijkt echter helemaal niet te bestaan. Pecunia Gigantas is Latijn en betekent in het Nederlands 'Geld Reusachtig', een verwijzing naar Dagobert Duck, de steenrijke eend uit de bekende stripboeken van Donald Duck.