Festival niet langer gratis toegankelijk door tegenvallende kaartverkoop

Zomerspektakel aan het Meer in 2023
Zomerspektakel aan het Meer in 2023 © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Gratis festivals hebben het lastig en ook het Zomerspektakel aan het Meer in Alphen aan den Rijn zal dit jaar niet meer voor iedereen kosteloos zijn. Het evenement gebruikt een constructie met een betaalde vrijdagavond, wat de kosten voor de gratis zaterdag en zondag moet dekken. Door tegenvallende kaartverkoop is de organisatie nu genoodzaakt ook in de rest van het weekend toegangsgeld te vragen. Mensen met een kaartje voor vrijdag mogen wel gratis het festivalterrein op.
'We worstelen al jaren met de vraag of we dit kunnen blijven doen', zegt voorzitter Stanley de Looze van het Zomerspektakel in West Wordt Wakker op Radio West. 'Ook vorig jaar viel de kaartverkoop op vrijdag tegen. Waar festivals vroeger fluitend uitverkochten, is dat nu niet meer zo.'
De Looze wijst erop dat het leven duurder is geworden en mensen hun geld misschien anders besteden. Ook sluit hij niet uit dat mensen het kopen van een kaartje uitstellen, maar daar kan hij niet op wachten: 'We voorzien een exploitatietekort, daarom konden we dit besluit om kaarten te gaan verkopen niet uitstellen.'

'Verschrikkelijk balen'

Het bestuur van het Zomerspektakel aan het Meer zag deze ontwikkeling al een paar jaar aankomen, vertelt de voorzitter. 'We balen er verschrikkelijk van, maar voor een duurzaam voortbestaan van het Zomerspektakel kan het op dit moment niet anders.'
Een kaartje voor de zaterdag of zondag kost dit jaar 17,50 euro. Wie beide dagen wil bezoeken, is 32,50 euro kwijt. Voor wie een ticket van 47,50 euro aanschaft voor de vrijdagavond, blijft de toegang op zaterdag en zondag wel gratis. Datzelfde geldt voor kinderen tot en met 14 jaar die op zaterdag en zondag komen.

Parkpop, Vuurwerkspektakel en Werfpop

Naast de tegenvallende kaartverkoop zijn ook stijgende kosten voor het organiseren van een festival enorm gestegen sinds de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, zegt De Looze. Daarom heeft de organisatie eerder de prijs voor een kaartje en een drankje op het festivalterrein al verhoogd. 'Maar uiteindelijk was dat allemaal niet genoeg', zegt de organisator.
Overigens is het Zomerspektakel aan het Meer niet het enige festival dat worstelt of zelfs sneuvelt. Het iconische Parkpop in Den Haag bestaat al niet meer, het Scheveningse vuurwerkspektakel was er in 2023 niet en het Leidse Werfpop besloot entree te vragen. Ook staat het organiseren van Bevrijdingsfestivals onder druk.
Op de betaalde vrijdagavond treden deze editie van het Zomerspektakel aan het Meer Snelle, Krezip en Afrojack op. De zaterdag is traditiegetrouw gereserveerd voor Xander & Friends. Dat zijn Xander de Buisonjé, Jan Smit, OG3NE, Wolter Kroes, Peter Koelewijn, Ruth Jacott en Brainpower. Op zondag staan FLEMMING, Diggy Dex, Snollebollekes, Jaap Reesema, Brainpower en Figgie op het podium.