OM schuift doodsbedreiging vlak voor supermarktmoord aan de kant

Jamel op een van eigen Facebook-foto's
Jamel op een van eigen Facebook-foto's © Facebook/bewerking Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zeeland seponeerde de zaak tegen Jamel L., ondanks dat ze de beschikking hadden over een geluidsopname van een doodsbedreiging en alle rapporten over hem. De aangifte van een Zeeuwse vrouw ging de prullenbak in, omdat Jamel al vastzat voor een andere bedreiging. Het OM in Rotterdam wist hier niets van, waardoor Jamel niet werd onderzocht en hij ook niet langer vastgehouden kon worden. Met de dodelijke steekpartij in de Albert Heijn als gevolg.
In november 2022 wordt een Zeeuwse vrouw door Jamel met de dood bedreigd. Ze krijgt een voicemailbericht waarin hij zegt dat hij haar voor het weekend naar een andere wereld zal helpen.
De vrouw is doodsbang en duikt maanden onder. Ondertussen gaat ze op zoek naar informatie over Jamel. Op internet vindt ze het rapport van de psychiaters uit Engeland en de veroordeling tot een tbs-behandeling op Curaçao. Als ze aangifte gaat doen, neemt ze deze documenten mee en voegt deze bij haar aangifte.
Beluister hieronder de doodsbedreiging:
Jamel bedreigt Zeeuwse vrouw met de dood
Op 16 november stapt de vrouw naar de politie. De officier van justitie in Zeeland ziet de aangifte pas op 10 februari 2023. Het Zeeuwse OM ziet dan dat Jamel ondertussen is gearresteerd voor een nieuwe bedreiging. In december heeft hij namelijk gedreigd ambtenaren van de gemeente Zwijndrecht 'aan flarden te schieten'.
In plaats van de aangifte van de bedreiging, inclusief de Engelse rapporten en de tbs-veroordeling, naar de collega's in Rotterdam te sturen (waar Zwijndrecht onder valt), seponeert het OM in Zeeland de aangifte. 'Op basis van de informatie van de politie was gebleken dat het rustig was rond Jamel en hij zat al vast voor een andere zaak', legt het OM uit in de podcastserie De Supermarktmoord. van Omroep West.

'Als ik het kan, kan elke idioot het'

Het OM in Rotterdam weet hierdoor niets van de zaak in Zeeland. Op 24 maart staat Jamel in een voorbereidende zaak voor de rechter. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft twijfels over de psychische gesteldheid van Jamel en vraagt de rechter om een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.
De Rotterdamse officier weet niets van het verleden van Jamel in Engeland en op Curaçao. Informatie die de officier wel gehad zou hebben als de aangifte van de Zeeuwse vrouw bij deze zaak betrokken zou zijn. Zij is verbijsterd dat deze informatie niet bekend is. 'Ik heb deze informatie gevonden door goed te zoeken. Als ik het kan, kan elke idioot het.' Toch staat Jamel hier dus alleen terecht voor de bedreiging van ambtenaren van de gemeente Zwijndrecht.

Diefstal van een pak melk

Omdat de aangiftes van de Zeeuwse vrouw zijn geseponeerd en niet bij de rechtszaak in Rotterdam zijn gevoegd, heeft het OM in Rotterdam maar een enkele bedreiging door Jamel. De rechtbank in Rotterdam vindt opname in het Pieter Baan Centrum hiervoor te zwaar en besluit dat Jamel niet langer in voorarrest hoeft te blijven. Jamel komt vrij, maar dit is van korte duur. Voor de diefstal van een pak melk en de bedreiging van de medewerkers van de supermarkt in Zwijndrecht wordt hij al snel weer gearresteerd.
Jamel blijft vastzitten tot 9 juni. Dit is de dag dat de bedreiging van de ambtenaren inhoudelijk wordt behandeld. Het Openbaar Ministerie van Rotterdam besluit wel om ook de nieuwe bedreiging aan de zaak toe te voegen.

Geen compleet beeld van Jamel

Het alsnog toevoegen van de twee zaken uit Middelburg is volgens het Openbaar Ministerie van Zeeland dan niet meer mogelijk. 'Die waren toen al geseponeerd.'
Het zorgt ervoor dat er geen compleet beeld van Jamel is. De rechter spreekt de man uiteindelijk vrij voor de diefstal van het pak melk en de bijbehorende bedreiging. Dus blijft alleen een veroordeling voor de bedreiging van de ambtenaren staan. Jamel krijgt 107 dagen celstraf, precies het aantal dagen dat hij in voorarrest heeft gezeten.

'Het is gewoon gelul'

Jamel komt dus weer vrij. Nog geen twee weken later steekt hij in de Haagse supermarkt de 36-jarige Antoneta dood.
De woede bij de Zeeuwse vrouw is groot. 'Het feit dat alle instanties doen alsof ze het niet wisten en er niks aan konden doen, is gewoon gelul. Jullie wisten het, jullie hadden alle stukken. Jullie hebben besloten niks met mijn aangiftes te doen.'

Waarschijnlijk anders besloten

De rechtbank in Rotterdam wijst al snel naar het OM en het ontbreken van de informatie in het dossier. Een woordvoerder zegt dat de rechters waarschijnlijk anders hadden besloten, als de veroordelingen uit het buitenland wel in zijn dossier hadden gezeten.
Het optreden van het Openbaar Ministerie roept ook vragen op bij de Hoge Raad. De procureur-generaal is verantwoordelijk voor het toezicht op het OM en stelt een onderzoek in. Wanneer dit is afgerond is nog niet bekend. 'Over aangekondigde onderzoeken kunnen we geen mededelingen doen zolang ze nog lopen. Pas als het onderzoek gereed is treden we ermee naar buiten.'

Weinig vertrouwen in onderzoek

De Zeeuwse vrouw heeft weinig vertrouwen in dat onderzoek. 'Wees eerlijk tegen de Nederlander en zeg: "we hebben het niet goed gedaan". Jullie hebben besloten een moedertje niet serieus te nemen en dan moet je nu niet gaan zeggen: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Lapzwansen.'
Voor de podcastserie De Supermarktmoord onderzoeken journalisten Liza Janson en Chris van Dijk hoe het kon dat Jamel L. vrij rond kon lopen in Den Haag. Wie is hij? En hoe kan het dat hij ondanks alle signalen niet is behandeld? De makers hebben Jamel L. ook zelf ontmoet. De podcast 'De Supermarktmoord' kun je vinden op de gebruikelijke podcast-platforms zoals Apple Podcast of Spotify.