Geen treinen of uren vertraging: treinreizigers moeten met ergste rekening houden

© ANP
REGIO - Uitval van lijnen en vertraging in de dienstregeling. Treinreizigers krijgen het dit jaar flink voor de kiezen, waarschuwt spoorbeheerder ProRail. Niet minder dan 400 grote en kleine projecten zijn er nodig om reizen met de trein mogelijk te houden, zowel nu als in de toekomst. Ook in onze regio gaan er lijnen op de schop.
Vorig jaar kondigde ProRail al aan in 2024 meer werk overdag en buiten de vakanties te laten uitvoeren, maar door een verder groeiende hoeveelheid onderhoud en personeelstekorten wordt de overlast van 2025 tot en met 2030 nog groter.
Op deze trajecten zullen treinen langer dan drie dagen niet rijden:

Maart

  • Den Haag - Delft (9 tot 14 maart)

April

  • Gouda - Den Haag (13 tot 19 april)

Mei

  • Den Haag - Schiedam - Rotterdam (7 tot 13 mei)
  • Gouda - Alphen aan den Rijn - Leiden (24 tot 30 mei)

Juli

  • Den Haag Centraal - Den Haag Hollands Spoor (13 tot 22 juli)
  • Den Haag - Schiedam (13 tot 25 juli)

Augustus

  • Woerden - Alphen aan den Rijn (14 tot 21 augustus)

Oktober

  • Den Haag - Schiedam - Rotterdam (29 oktober tot 4 november)
Eén van de lijnen waar uitvoerig zal worden gewerkt, is Den Haag - Schiedam - Rotterdam. Daarbij worden seinen, sporen en wissels onder handen genomen. Dit hele plan heet Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).
Het uiteindelijke doel is om hier acht intercity's en zes sprinters per uur te laten rijden. Zo hoef je als reiziger niet meer op de klok te kijken, want de volgende trein komt binnen een paar minuten voorbij, laat ProRail weten.

'Hinder is nodig'

Volgens spoorbeheerder ProRail is veel spoor in ons land aan vervanging toe, omdat een groot deel kort na de Tweede Wereldoorlog is neergelegd, bijna tachtig jaar geleden. Spoor gaat maar een beperkt aantal jaar mee, waardoor het nu weer aan vervanging toe is.
'Werkzaamheden op het spoor betekenen automatisch hinder voor reizigers', zegt een woordvoerder van de NS. 'Dat is het dilemma waar we voor staan, want die werkzaamheden zijn wel hard nodig.'

Geen treinen tijdens CPC

Wie denkt dat er tijdens de CPC Loop komende zondag wél treinen rijden, komt bedrogen uit. Op zaterdag en zondag ligt het gehele treinverkeer plat rondom Den Haag Centraal. ProRail werkt dan aan sporen en perrons.