Hand in brand: mislukte explosie bij huis vastgelegd door camera

De verdachte steekt zijn hand in brand
De verdachte steekt zijn hand in brand © Politie
DEN HAAG - Wellicht is hij iemand opgevallen door zijn verbrande linkerhand: de politie is nog op zoek naar de man die anderhalve week geleden een explosie wilde veroorzaken bij een huis aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag. In plaats van het explosief, stak hij zijn eigen hand in brand. Het was het tweede incident in een reeks van drie bij hetzelfde huis. Andere pogingen om explosies te voorzaken mislukten ook.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 5 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
Op camerabeelden is te zien hoe de verdachte op donderdag 22 februari rond 23.30 uur aankomt bij het huis. Hij loopt een aantal keer heen en weer, is met zijn telefoon bezig en belt met iemand. Uiteindelijk gaat hij na tien minuten het portiek in en maakt daar een foto.
Vervolgens sproeit hij brandbare vloeistof in het halletje en over de deur en wil vervolgens een zwart pakketje aansteken. Maar dat lukt niet: het enige dat in brand vliegt, is zijn eigen hand. Via de trap rent hij naar beneden en vlucht in de richting van de Hendrik Zwaardecroonstraat.
Bekijk de mislukte actie van de man hier:
Hand van man die explosief plaatst vliegt in brand - Team West
Naast dit incident is er nog twee keer geprobeerd om een explosief te plaatsen bij het huis. De eerste keer was op dinsdag 20 februari rond 3.30 uur 's nachts. Mede dankzij een alerte buurtbewoner konden een 60-jarige Rotterdammer en een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel worden aangehouden.
Op dinsdagavond 27 februari was het weer raak bij hetzelfde huis. Ook nu was de politie er snel en kon een explosie worden voorkomen. Jongens van 14 en 15 jaar uit Vlaardingen zijn gearresteerd. Het explosief dat werd gevonden, bevatte zoveel springstof dat dit tot grote schade in de omgeving had kunnen leiden, en wellicht ook tot slachtoffers.

Vergissen in wie er woont

Het huis is op last van de burgemeester van Den Haag voor een maand gesloten. De politie houdt er rekening mee dat de verdachten of opdrachtgever van het plaatsen van de explosieven zich vergissen in wie er op het adres woont.
Verder vermoedt de recherche dat er een link is met een reeks explosies bij woningen aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam en de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Hier wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan.
Wie denkt te weten wie er op 22 februari een explosie wilde veroorzaken, wordt gevraagd zich te melden. Misschien is de man iemand opgevallen vanwege zijn verbrande linkerhand. Ook informatie over het mogelijke motief voor de reeks explosiepogingen is welkom bij de politie.

Heeft u een tip?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem