Explosie in seniorencomplex lijkt gerichte actie: verdachte had sleutel

De verdachte
De verdachte © Politie
DEN HAAG - De explosie waardoor bewoners van 24 huizen in een seniorencomplex in Den Haag tijdelijk op straat kwamen te staan, lijkt een gerichte actie. Op camerabeelden is namelijk te zien dat de verdachte een sleutel had om binnen te komen en meteen naar de derde verdieping ging.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 5 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
De hulpdiensten rukken in de nacht van 10 op 11 november rond 3.30 uur uit na een melding van een woningbrand aan de Zuidwal. Eenmaal ter plaatste blijkt dat er geen brand is, maar dat er een explosie is geweest in het appartementencomplex.
Er is flinke paniek onder de bewoners: door de rook en de schade kunnen sommigen van hen hun huis niet uit. Met hulp van de politie en brandweer lukt het om iedereen veilig buiten te krijgen. Er is niemand gewond geraakt. Wel is er veel schade: muren, deuren, vloeren en plafonds zijn zwart en beschadigd, deuren ontwricht en ramen zijn gesprongen.
Op de camerabeelden is te zien hoe een man aankomt bij het wooncomplex. Hij draagt een jas met een bontkraag, heeft zijn gezicht bedekt en draagt verder zwarte kleding. Omdat hij een sleutel heeft, weet hij het gebouw zonder moeite binnen te komen.
De man neemt de lift naar de derde etage. Onder zijn arm heeft hij het explosief bij zich, dat is verpakt in plastic. Eenmaal boven lijkt hij niet precies te weten welke kant hij op moet; hij loopt wat zoekend heen en weer.
Bewoners van 24 huizen op straat na explosie - Team West
Aan het dwarrelende stof bij een andere camera is af te leiden dat het explosief ontploft. Daarna vlucht de man via de nooduitgang. De politie wil mensen spreken die denken te weten wie het is. Mogelijk herkent iemand hem aan zijn kleding, houding of manier van lopen.
Ook informatie over het motief voor de explosie in het seniorencomplex is welkom. Het lijkt dus een gerichte actie, maar geen van de bewoners heeft een idee waarom iemand zoiets doet.

Weet u wie de man is?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem