Opvanglocaties vol: regio Den Haag niet in staat om nieuwe Oekraïners op te vangen

In de Jaarbeurs in Utrecht worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen
In de Jaarbeurs in Utrecht worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen © ANP
DEN HAAG - Nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne worden niet in Den Haag opgevangen. De gemeente is naar eigen zeggen niet in staat om bij te springen nu het centrale aanmeldpunt in de Jaarbeurs in Utrecht vol is.
Volgens de gemeente zijn de opvanglocaties in Den Haag en omgeving vol. 'We hebben regionaal in totaal 3384 plekken aan capaciteit beschikbaar en de inspanningsverplichting voor de regio is 3792 plekken', stelt het college.
Den Haag spreekt van een groot dilemma. 'Vanuit humanitair oogpunt en als stad van Vrede en Recht willen we bijdragen aan de oplossing en vluchtelingen bijstaan. Anderzijds is er simpelweg geen beddencapaciteit meer.'

Zelf onderdak regelen

Het is daarom 'niet mogelijk en wenselijk' een sporthal of een andere plek in te richten als noodopvang. Oekraïense vluchtelingen die zich nu in Den Haag melden, krijgen het verzoek om zelf onderdak te vinden, omdat de gemeente 'hierin noodgedwongen niets kan betekenen'.
De meest recente cijfers over het aantal opvangplekken voor Oekraïners zijn van anderhalve week geleden. Nederland had toen 90.850 bedden in noodopvanglocaties beschikbaar, waarvan 90.680 in gebruik waren. Dat betekent dat er op dat moment in het hele land nog 170 plekken over waren voor nieuwe vluchtelingen.