CPC Loop: Veel emoties, nieuw record en lopers uitgeput over de finish

CPC Loop 2024: halve marathon
CPC Loop 2024: halve marathon © Omroep West
DEN HAAG - Den Haag stond zondag helemaal in het teken van de NN CPC Loop. Tienduizenden mensen renden mee om hun persoonlijke topprestatie te leveren. In dit artikel lees je terug hoe het hardloopspektakel is verlopen.
Bekijk hier de samenvatting van de NN CPC Loop 2024:

17.55 uur: Rijen dik langs de kant

Duizenden toeschouwers hebben zondag de deelnemers van de verschillende CPC-afstanden naar de finish geklapt. Vooral rond boulevard van Scheveningen zag het zwart van de mensen.
In totaal deden zo'n 35.000 mensen mee aan de CPC Loop. Vlak voor de start was een minuut stilte voor de overleden Kelvin Kiptum, wereldrecordhouder op de marathon. Hij overleed vorige maand na een verkeersongeluk.
Fotoserie NN CPC Loop halve marathon:

17.25 uur: Laatste loper is binnen

Onder begeleiding van politiemotoren is de laatste loper van de CPC Loop naar de finishlijn geëscorteerd. Hardloopster Petra, die bij een atletiekvereniging in Dordrecht traint, kwam even voor 17.30 uur binnen.
Laatste loper passeert finish en krijgt bloemen:
Petra, de laatste loper, is binnen

17.00 uur: Ruben (21) overleed bijna door klaplong, loopt nu CPC Loop

'Ik moest wel echt vechten tegen mijn tranen in de laatste kilometer', vertelt Ruben Papone nadat hij over de finish is gekomen van de tien kilometer. Twee jaar geleden kreeg de 21-jarige hardloper uit Den Haag een klaplong in de Verenigde Staten, waar hij bijna aan overleed.
Na een zware operatie en anderhalf jaar revalideren, kan Ruben weer hardlopen. Om dat te vieren, rende hij zondag de tien kilometer tijdens de NN CPC Loop in Den Haag. 'Met deze tien kilometer wil ik dit hoofdstuk ook afsluiten', vertelde hij eerder.
Ruben liep de tien kilometer tijdens de NN CPC Loop
Ruben liep de tien kilometer tijdens de NN CPC Loop © Omroep West
En dat is goed gelukt. 'Ik wilde graag onder de vijftig minuten lopen en dat is gelukt: 49 minuten en 33 seconden', vertelt hij terwijl hij zijn medaille trots laat zien. 'Het was wel zwaar, maar ging voor de rest wel lekker', gaat Ruben verder.
Vlak voor de finish kreeg de hardloper het alleen wel even te kwaad. 'Ik zag in de laatste kilometer mijn vrienden en familie langs de weg staan. Dat was echt een heel bijzonder moment. Ik moest mijn tranen toen echt even inhouden', zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

16.35 uur: Gezin haalt geld op voor ALS-onderzoek

De familie Stuip is getekend door een aantal gevallen van de dodelijke zenuw- en spierziekte ALS. Al vijf familieleden zijn na de diagnose overleden. Afgelopen maand nog overleed een moeder uit het gezin. Dertig familieleden en andere bekenden van de familie halen met hun deelname aan de CPC geld op.
Dertig hardlopers voor onderzoek naar ALS:
Gezin haalt geld op voor ALS-onderzoek

15.30 uur: Wijn en bier voor hardlopers

Terwijl de eerste toplopers binnen zijn, trekt door Den Haag nog een lang lint van deelnemers die de halve marathon afwerken. Daarbij worden zij toegejuicht door duizenden toeschouwers langs de kant. Op sommige plekken staat het rijen dik. Wie over de finish komt, kan rekenen op wijn en bier van het thuisfront, zagen verslaggevers Pim en Erik.
Alcohol voor deelnemers CPC Loop:
Wijn en bier voor hardlopers CPC

15.00 uur: Abdi Nageeye loopt record op halve marathon

Abdi Nageeye heeft de NN CPC Loop gewonnen. De Nederlandse atleet van Somalische afkomst was in een tijd van 1.00.21 de snelste op de halve marathon, een Nederlands record. Eerder stond dat met 1.00.24 eveneens op zijn naam. 'Ik heb heel tevreden en het was eigenlijk niet eens zo moeilijk', vertelt Nageeye hijgend nadat hij is gefinisht. 'Dit was ook meteen een goede voorbereiding voor de Marathon van Rotterdam', blikt hij daarna meteen vooruit.
De Nederlander Khalid Choukoud kwam als zesde over de finish bij het Malieveld. Bij de vrouwen was Susan Chembai uit Kenia de snelste. Zij klokte een tijd van 1.03.50, ruim voor de Duitse Katharina Steinruck. Voor Chembai betekende dat een persoonlijk record.
Abdi Nageeye loopt record op halve marathon

15.00 uur: Renners helemaal kapot over de meet

Duizenden mensen haalden zondag al de finish van de hun afstand van de NN CPC Loop. Sommigen kwamen met een grote glimlach over de meet, maar voor anderen was het rondje rennen een ware uitputtingsslag. 'Het voelt alsof ik heel erg dronken ben', zegt een vrouw hijgend na de finish.
Uithijgen bij de finish:
Renners helemaal kapot over de meet

14.45 uur: Vrienden lopen voor overleden maatje

Onder de deelnemers van de 10 kilometer bevonden zich twee deelnemers in ADO-shirts: Luuk en Quinten. In december overleed hun vriend Patrick, die slechts 27 jaar oud werd. 'Toen hebben wij de knop omgezet. Deze wedstrijd was voor hem', zegt Luuk. 'Dit is het minste om voor hem terug te doen.' 'Quinten heeft mij er doorheen geholpen', zegt een zichtbaar aangeslagen Luuk. 'Alles voor Patrick, onze maat', vult Quinten aan.
Patrick raakte onwel tijdens een training van voetbalvereniging Erasmus in Den Haag. 'Er zijn te veel woorden om hem te omschrijven. Lief, altijd vriendelijk, altijd lachen', vertelde Quinten eerder. 'Hij stond voor iedereen klaar. En hij had vooral veel discipline. Het is een inspiratiebron hoe hij met zijn studie om kon gaan.'
Luuk en Quinten lopen voor hun overleden vriend Patrick
Luuk en Quinten lopen voor hun overleden vriend Patrick © Omroep West

14.15 uur: Duizenden onderweg in halve marathon

Het hoogtepunt van de CPC Loop is begonnen: de halve marathon. Klokslag 14.00 uur begonnen duizenden lopers aan de wedstrijd richting de Pier op Scheveningen, om later weer bij het Malieveld te finishen. De eerste loper wordt rond 15.00 uur bij de finish verwacht.
Start halve marathon:
CPC Loop: start halve marathon

13.55 uur: Halve marathon bijna van start

Nog een paar minuten en dan begint de halve marathon, het klapstuk van de dag. Ook hier staan duizenden deelnemers aan de meet, die over drie startvakken zijn verdeeld.
Inmiddels zijn alle deelnemers van de 5 kilometer, die om 11.00 uur begon, nu wel binnen. Ook van deze wedstrijd is zondagavond bij Omroep West een uitgebreide samenvatting te zien op YouTube en televisie.
Fotoserie 5 kilometer:

13.50 uur: Minuut stilte voorafgaand aan halve marathon

Voor de start van de halve marathon om 14.00 uur zal een minuut stilte in acht worden genomen voor de overleden Kelvin Kiptum, de Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon. Hij kwam vorige maand om het leven door een auto-ongeluk.
Kiptum finishte in 2020 als tweede in de hardloopklassieker door Den Haag en Scheveningen. Hij zou in april een aanval op zijn wereldrecord doen bij de marathon van Rotterdam.
Minuut stilte voor Kelvin Kiptum:
Minuut stilte voor Kelvin Kiptum

13.45 uur: Drie olympiërs blikvanger

Onder de deelnemers van de halve marathon bevinden zich Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Anne Luijten. Dit drietal heeft zich geplaatst voor de marathon op de Olympische Spelen komende zomer in Parijs.
Abdi Nageeye en Khalid Choukoud bij de start
Abdi Nageeye en Khalid Choukoud bij de start © ANP
Nageeye, in 2021 winnaar van olympisch zilver in Tokio, heeft in Den Haag een aanval op zijn Nederlands record op de halve marathon (1.00.24) aangekondigd. Choukoud is inwoner van Den Haag en ambassadeur van de CPC Loop.

13.15 uur: Duizenden deelnemers zijn al klaar

Zo rond lunchtijd hebben duizenden hardlopers al een van de afstanden van de CPC Loop achter de rug. In alle vroegte warmden de kindervrienden Ernst & Bobbie de deelnemers van de wedstrijd over 1 kilometer op. Dat deden zij vanuit een hoogwerker boven de start op de Koningskade.
Stilzitten is geen optie bij warming-up door Ernst & Bobbie:
Ernst en Bobbie warmen deelnemertjes op

12.45 uur: Michael Boogerd kan dochter niet bijhouden

Ook prominenten hebben zich bij de CPC Loop in Den Haag gemeld. PvdA-GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver was met zijn kinderen aanwezig, net als voormalig profrenner Michael Boogerd. Zijn dochter liep de 2,5 kilometer en hijkon haar nauwelijks bijhouden. Zelf loopt Boogerd later vandaag de halve marathon met zijn zoon.
Michael Boogerd kan dochter niet bijhouden:
Michael Boogerd kan dochter niet bijhouden

12.40 uur: Nog geen zonnetje in Den Haag

Terwijl de 10 kilometer in volle gang is, is de zon nog niet doorgebroken in de Hofstad. Voor de supporters langs de kant maakt het niet uit. Zij schreeuwen de longen uit hun lijf.
Fotoserie CPC4All, 2,5 en 5 kilometer:

12.00 uur: Startschot 10 kilometer

Zojuist is de hardloopwedstrijd over 10 kilometer begonnen. De snelste lopers staan vooraan in een van de drie startvakken, vertelt een verslaggever van Omroep West.
De dag begon met wedstrijden over 1, 2,5 en 5 kilometer en het onderdeel CPC4All: een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

11.35 uur: Na anderhalf jaar revalideren klaar voor 10 kilometer

Het is een wonder dat hij nog leeft. De 21-jarige Ruben Papone uit Den Haag liep twee jaar geleden stage in Amerika, maar overleed daar bijna door een klaplong.
Nu kan hij voor het eerst weer lopen en gaat hij straks om 12.00 uur meedoen aan de tien kilometer van de NN CPC Loop. 'Nu wil ik ook wel gewoon een mooie tijd neerzetten op de tien kilometer. Dat is echt wel iets om hiermee het hoofdstuk af te sluiten.'

11.05 uur: Sabina voltooit CPC4All

Sabina is binnen! Eerder deze week was bij Omroep West een portret van de 12-jarige politica in spe te zien. Sabina is gehandicapt en kan daardoor niet lopen. Ze is als 12-jarige fan van Rob Jetten en Frans Timmermans en haar woorden klinken al bijna alsof ze in de politiek zit, wat haar droom is. Een van haar speerpunten is het verbeteren van de positie van mensen een verstandelijke en geestelijke beperking.
Zo kwam Sabina over de streep:
Sabina voltooit CPC4All

10.45 uur: Opa's begeleiden kleinkinderen naar finish

Veel vrolijke gezichten bij de kinderen die de hardloopwedstrijd over 1 kilometer kunnen afvinken. Zij kunnen nu uitrusten en straks langs het parcours kijken naar de wedstrijd over 2,5 kilometer die om 10.45 uur begint.
Een vrolijke Bobbie en blije opa's en vaders:
Blije opa's en vaders bij CPC-wedstrijd over 1 kilometer

10.10 uur: Ernst & Bobbie in de hoogwerker

Speciaal voor de allerkleinsten begon de dag met de CPC Loop over 1 kilometer. Zoals ieder jaar waren kindervrienden Ernst & Bobbie erbij om de hardloopertjes een hart onder riem te steken. De Omroep West-fotograaf maakte er vrolijke foto's.
Fotoserie jeugdloop 1 kilometer:

10.00 uur: Sabina (12) loopt CPC op haar speciale framerunner

Lopen kan Sabina niet, maar ze doet wel mee aan de NN CPC Loop. Dit doet ze op een speciale driewielfiets, een framerunner, die ze voortduwt met haar benen. De motoriek van Sabina is niet goed en dat komt door een hersenbloeding vlak na haar geboorte.
In het dagelijkse leven zit het meisje in een rolstoel of loopt ze met een looprek. Op haar framerunfiets trappelt ze van geluk. De conditie is goed en ze heeft er zin in om zondag bij de CPC alles te geven.
Bekijk hier hoe Sabina traint voor de CPC en haar ambities uitspreekt:
Gehandicapte Sabina (12) loopt CPC op speciale manier

9.50 uur: Uitgebreide samenvatting bij Omroep West

In dit liveblog doen we de hele dag verslag van de NN CPC Loop 2024, maar ook YouTube en televisie zijn we er. Vanaf 20.00 uur is op YouTube een uitgebreide samenvatting van alle afstanden te zien, en op televisie begint de uitzending om 20.15 uur. Daarna is de samenvatting ieder uur als herhaling te zien.

9.40 uur: Ruim 30.000 euro opgehaald met Night Walk

Niet alleen vandaag, ook eerder deze week is er in het kader van de CPC Loop door Den Haag gelopen. Afgelopen vrijdag was er de CPC Night Walk. In de schemering liepen honderden wandelaars van het Malieveld naar de Pier op Scheveningen.
De route voerde onder andere langs de Hofvijver en met verschillende lichtinstallaties werd het een bijzondere avondwandeling. Met de afstanden, 9 en 12 kilometer, werd in totaal 33.876 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding.
Fotoserie CPC Night Walk:

9.30 uur: Dit kun je vandaag verwachten

Pim en Erik doen verslag van de CPC Loop, het grootste hardloopevenement van het jaar in Den Haag. Zij staan bij de startstreep naast het Malieveld en vertellen welke afstanden er vandaag gelopen worden.
Een vooruitblik op de CPC Loop:
Verslaggevers blikken vooruit op afstanden CPC Loop

9.25 uur: Alle afstanden op een rij

Benieuwd wanneer je langs de kant moet gaan staan om jouw vrienden, familie of andere bekenden naar de finish te schreeuwen? Dit zijn alle afstanden en tijden.
  • 9.15 uur: 1 kilometer
  • 10.30 uur: 2,5 kilometer
  • 11.00 uur: 5 kilometer
  • 12.00 uur: 10 kilometer
  • 14.00 uur: halve marathon

9.10 uur: Tienduizenden mensen doen mee

Ongeveer 35.000 mensen doen zondag mee aan de CPC Loop in Den Haag. Start en finish zijn bij het Malieveld. De kortste afstand is een jeugdloop van 1 kilometer, het hoofdonderdeel is de halve marathon die om 14.00 uur begint.
Veel deelnemers komen doorgaans per trein naar Den Haag, maar dat is nu lastig. Door werkzaamheden rijden er geen treinen van en naar Den Haag Centraal. Mensen moeten op stations Laan van NOI of Den Haag HS uitstappen. Van daaruit kunnen ze met het openbaar vervoer naar Centraal, of ze kunnen wandelen. Ook rijden er extra bussen.

9.00 uur: Praktische informatie voor deelnemers en bezoekers

Routes, starttijden, wegafsluitingen en alle andere praktische informatie over de CPC Loop. We hebben het voor je gebundeld in dit bericht.