Koos en Louis ondanks leeftijd nog verkeersregelaars: 'Ze zijn een begrip'

Koos (l) en Louis (r)
Koos (l) en Louis (r) © Omroep West
DEN HAAG - Het gebouw heette nog het 'Nederlands Congrescentrum' toen Louis er in 1980 kwam werken als beveiliger. Hij was 32 jaar. Zijn collega Koos begon er vijf jaar later, toen hij begin veertig was. De mannen zijn nu 75 en 80 en werken nog steeds bij World Forum in Den Haag. Bij evenementen en shows regelen zij vaak samen het verkeer. Soms denken ze wel eens voorzichtig aan stoppen, maar eigenlijk vinden ze het werk nog veel te leuk.
Koos en Louis hebben de omgeving van World Forum flink zien veranderen in de afgelopen decennia. 'Europol was er nog niet, dat was een grote parkeerplaats. Dat was nog in de tijd van de Statenhal en we hadden hier vlakbij de Van Goghzaal', vertelt Louis.
'En bioscopen', vult Koos hem aan. Wat ook is veranderd, is het werk zelf. Met name voor Koos, want hij heeft allerlei functies gehad bij het bedrijf. Voordat hij verkeersregelaar werd, werkte hij onder meer als toneelmeester.

Gordijnen bedienen

In die functie moest hij het gordijn bedienen. In zijn tijd ging dat nog met touwen. 'Je moest decors met de hand naar beneden halen. Deed je dat te snel, waardoor het decor de grond raakte, dan moest je de volgende dag trakteren.'
Zo gaan Koos en Louis te werk:
Deze krasse knarren regelen verkeer bij World Forum
Het Congrescentrum was een populaire locatie voor grote concerten, festivals en televisieshows. Achter de schermen zagen de krasse knarren allerlei artiesten van dichtbij.
Louis werkte er nog maar net toen het Eurovisie Songfestival in het gebouw werd gehouden. Ook mocht hij figureren in een speelfilm met André van Duin, die gedeeltelijk in het Congrescentrum werd opgenomen.

Grote namen

Louis was ook aanwezig bij 25 edities van het North Sea Jazz Festival, waar hij mensen ontmoette als Charles Aznavour, Frank Sinatra, Eric Clapton en Joe Cocker. En hij liep nog eens twee dagen met Sting mee.
Het World Forum in Den Haag
Het World Forum in Den Haag © ANP
'Hij had boven een kleedkamer, die moest ik openen en op slot doen. Niemand mocht hem zien, hij zat achter geblindeerde ramen. Maar het was wel een aardige man', zegt Louis. Volgens Koos geldt dat voor de meeste grote artiesten: 'Als jij aardig tegen hen bent, dan doen ze ook aardig terug.'

'Louis en Koos zijn een begrip bij ons'

Louis en Koos hoeven uiteraard niet meer te werken. Ze doen het omdat ze het ontzettend leuk vinden. De medewerkers van World Forum zijn blij dat ze er nog altijd zijn. 'Ze zijn een begrip bij ons, maar zeker ook bij organisaties die hier een evenement organiseren', zegt marketing manager Jolijn Dickhoff.
Hoe lang de mannen nog door gaan weten ze niet. Louis is daar heel duidelijk in: zolang hij het kan en het leuk vindt, gaat hij door. Koos had zich eigenlijk voorgenomen om te stoppen op zijn tachtigste, maar hij heeft zich bedacht: 'Moet ik dan thuis achter de geraniums gaan zitten?'