Varkens ingezet als grasmaaier om horrorplant te verdrijven

Het Bonte Bentheimer Landvarken
Het Bonte Bentheimer Landvarken © Omroep West
HILLEGOM - In het Elsbroekpark in Hillegom zijn varkens losgelaten om de Japanse duizendknoop te lijf te gaan. De woekerplant zorgt voor veel overlast en is maar lastig te bestrijden met reguliere bestrijdingsmiddelen. Een actief soort varken is aangerukt om de plant te verorberen: 'Het ideale varken.'
Drie varkentjes gaan de strijd aan met Japanse duizendknoop. De plant, ook wel 'horrorplant' genoemd, groeit razendsnel, wordt één tot drie meter hoog en verdringt inheemse planten. Ook duwen ze tegen de beschoeiing en drukken het straatwerk omhoog. Dat zorg veel schade en overlast.
Het inzetten van varkens is een idee van hoveniersbedrijf Van der Put Tuin en Landgoed uit Hillegom. De beesten worden elders in het land ook al ingezet om de Japanse duizendknoop te verdrijven. Voor de varkens zijn de wortels van deze plant een lekkernij. Doordat ze de wortels opeten wordt verdere verspreiding van de Japanse duizendknoop tegengegaan.

Een bijzonder varken

In Hillegom kiezen ze wel voor een bijzondere varkenssoort, het Bonte Bentheimer landvarken. Hovenier Arjen van der Put: 'Het Bonte Bentheimer landvarken houdt, meer dan andere varkens, van wroeten in de grond. Ze hebben ook goede pootjes om te graven en het is een actief soort. Het ideale varken dus om de wortels van de duizendknoop uit te graven.'
De varkens zullen naar verwachting zo'n vijf tot acht maanden nodig hebben om de meeste wortels van de Japanse duizendknoop in het Elsbroekpark te hebben verorberd.