Tientallen mannen afgeperst met naaktbeelden: 'Je weet wat je te wachten staat als je me blokkeert'

De mannelijke verdachten deden zich voor als aantrekkelijke vrouw, foto ter illustratie
De mannelijke verdachten deden zich voor als aantrekkelijke vrouw, foto ter illustratie © ANP
REGIO - 'Je weet wat je te wachten staat als je me blokkeert of negeert', krijgen slachtoffers te horen. Vier mannen hebben zich voorgedaan als aantrekkelijke vrouw, waarmee ze seksueel getinte gesprekken voerden. Tientallen bezoekers van een datingsite lieten zich overhalen om seksueel getinte beelden te sturen, waarna ze werden afgeperst door het viertal.
De verdachten uit Den Haag, Zoetermeer en Delft vormden een criminele organisatie die tussen april en september 2019 tientallen mannen hebben afgeperst. Als de slachtoffers de erotische foto's en filmpjes gestuurd hadden, kregen zij vlak daarna appjes met de mededeling dat ze geld moesten betalen, anders zouden de beelden doorgestuurd worden naar hun echtgenotes of familieleden.
De slachtoffers betaalden bedragen van 600 of 750 euro. Maar het chanteren bleef doorgaan. Zo kregen ze appjes dat ze opnieuw moesten betalen. 'Je weet wat je te wachten staat als je me blokkeert of negeert', dreigden de verdachten. Verschillende slachtoffers wilden geen aangifte doen tegen het viertal uit schaamte.

'Geoliede organisatie'

Verdachten A. A. en P. K. zouden volgens de officier van justitie de slachtoffers benaderd hebben met de afpersmailtjes. De andere twee, K. de B. en Z. O., zouden 'katvangers' geronseld hebben. Zij stelden bankrekeningen beschikbaar waarop de slachtoffers de bedragen stortten. De officier van justitie noemde het in januari tijdens zijn requisitoir een 'geoliede organisatie', die 'zeer bedrijfsmatig' te werk ging.
Het Openbaar Ministerie eiste toen nog vijftien maanden cel tegen de 24-jarige A. A. uit Den Haag en de 29-jarige K. de B. Uit Zoetermeer. En tegen de 24-jarige Z. O. uit Zoetermeer en de 25-jarige P. K. uit Delft een jaar. 'Er zijn levens verwoest, iets anders kan ik er niet van maken', zei de officier. De katvangers zijn eerder al veroordeeld tot geldboetes, werkstraffen en een voorwaardelijke straf.

Leven op de rit

Als de rechtbank die strafeisen had gevolgd, hadden de vier mannen weer terug gemoeten naar de gevangenis. Maar dat vindt de rechtbank 'niet opportuun'. Tijdens de zitting bleek dat de verdachten hun leven inmiddels een positieve draai hebben gegeven. Na 2019 pleegden zij geen strafbare feiten meer, ze hebben een vaste baan, zijn getrouwd en kregen kinderen.
De mannen zaten destijds al verschillende maanden in voorarrest. Daarbij hebben ze een voorwaardelijke celstraf gekregen van negentig dagen en werkstraffen die oplopen tot 200 uur. Ook moeten ze het geld dat ze verdiend zouden hebben aan de afpersing van de datingsitebezoekers aan de Staat betalen. Deze bedragen variëren van 2000 euro tot 5000 euro. Alle vier de verdachten zijn volgens de rechtbank schuldig aan lidmaatschap van een criminele organisatie.