Verbijstering over loterij parkeerplekken: 'Afspraken dienen nageleefd te worden'

De binnenparkeerplaats van de Hofbadtoren
De binnenparkeerplaats van de Hofbadtoren © Omroep West
DEN HAAG - Alom verbazing bij de gemeente Den Haag over de parkeerplaatsen-loterij die woningcorporatie Staedion heeft aangekondigd. De verhuurder wil het lot laten bepalen wie een van het weinige aantal parkeerplekken op het binnenterrein van de Hofbadtoren in Ypenburg mag huren. Dat schiet bij de verantwoordelijk wethouder in het verkeerde keelgat. 'Bij de bouw zijn duidelijke afspraken gemaakt die nageleefd dienen te worden', laat Arjen Kapteijns weten.
Op de binnenplaats van de Hofbadtoren in Den Haag Ypenburg zijn 62 parkeerplaatsen aangelegd, terwijl zeker 110 bewoners één of meerdere auto's hebben. Het appartementencomplex zelf omvat 162 woningen.
Bewoners die een parkeerplaats willen huren, moeten in april aan een door Staedion aangekondigde loterij meedoen. Wie wint, betaalt vanaf volgend jaar 36 euro per maand voor een auto en 16 euro voor een motor.

Parkeertarief van 37,50 euro per dag

De verliezer is echter een stuk duurder uit. Wie uitgeloot wordt, moet zijn auto namelijk kwijt in woonwijk De Reef, waar betaald parkeren geldt. Voor 2,50 euro per uur heb je een plek en er moet 15 uur per dag worden betaald. 'Dan ben je als bewoner tot 37,50 euro per dag kwijt. En dat zeven dagen in de week', legde een bewoner eerder uit.
Timo, een van de bewoners van de Hofbadtoren, heeft geen goed woord over voor de aangekondigde loterij. 'Degenen die straks geen geluk hebben, moeten het maar uitzoeken.' Hij weet niet of de loting wel eerlijk verloopt. 'Is er wel een notaris bij?', vraagt de bewoner zich af.
De 62 plekken van de Hofbadtoren
De 62 plekken van de Hofbadtoren © Omroep West
Nu is het parkeerbeleid 'vol = vol'. Als Timo 's avonds thuiskomt en er geen plek meer is op de binnenplaats, moet hij zijn auto in de naastgelegen woonwijk parkeren. Een andere bewoner rekende uit dat dit tussen de 400 en 600 euro per maand kan gaan kosten.
'Er wordt serieus overwogen om de huur op te zeggen, om maar weer bij mij thuis te komen wonen', zegt de moeder van een van de bewoners van de Hofbadtoren.

Staedion vindt het 'erg jammer'

Woningcorporatie Staedion laat weten inderdaad genoodzaakt te zijn om de parkeerplaatsen onder de huurders te gaan verloten.
'Wij hebben in de afgelopen maanden verschillende keren met de gemeente gesproken om tot een oplossing te komen voor onze huurders over het betaald parkeren buiten het terrein van de Hofbadtoren. Helaas is dit tot op heden niet gelukt. Dit vinden wij erg jammer voor onze huurders.'
De Hofbadtoren is 70 meter hoog
De Hofbadtoren is 70 meter hoog © Omroep West
Vanwege het parkeerbeleid van de gemeente komen de huurders niet in aanmerking voor een parkeervergunning om op straat te kunnen parkeren, zegt een woordvoerder van Staedion. Die voegt ook nog toe: 'Overigens waren de huurders vooraf geïnformeerd bij de oplevering en verhuur van de woningen dat dit parkeerbeleid van de gemeente op een gegeven moment van kracht zou worden.'
Staedion zegt dat huurders die uitgeloot zijn een aanvraag kunnen indienen voor een plek in de parkeergarages van nabijgelegen wooncomplexen. 'Hierbij geldt wel dat bewoners van deze nabijgelegen wooncomplexen voorrang hebben.'

'Hopelijk oplossing'

Verder vraagt de woningcorporatie de gemeente om uitgelote bewoners een parkeervergunning te verstrekken. 'De gemeente zag dit niet als een oplossing', laat de woordvoerder weten. 'Hopelijk kunnen wij alsnog met de gemeente en huurders samen tot een oplossing komen.'
De gemeente Den Haag is niet te spreken over de loting, die Staedion in een bewonersbrief heeft aangekondigd. 'Ik ben verbaasd over de gang van zaken rondom de Hofbadtoren. Het is belangrijk dat Staedion als verhuurder zich actief inzet om dit probleem met haar huurders op te lossen', zegt verantwoordelijk wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks)
Ik vertrouw erop dat Staedion zich inspant om tot een bevredigende oplossing te komen - wethouder Arjen Kapteijns
'Bij de bouw zijn immers duidelijke afspraken gemaakt die nageleefd dienen te worden. In de buurt van de Hofbadtoren bestaat ook de mogelijkheid tot gratis parkeren. Ik vertrouw erop dat Staedion zich inspant om tot een bevredigende oplossing te komen die recht doet aan alle betrokken partijen', laat hij weten.
Een woordvoerder van de gemeente laat namens de wethouder verder weten dat er eerder duidelijke afspraken zijn gemaakt met de woningcorporatie. 'Hoewel Staedion aanvankelijk een inschatting maakte van de benodigde parkeerplaatsen, blijkt nu dat er een tekort aan parkeerruimte is ontstaan.'

Heldere afspraken

Om te voorkomen dat de parkeerdruk zou toenemen in de omringende wijk, is destijds ook besloten om betaald parkeren in te voeren. 'Bewoners van de Hofbadtoren krijgen geen vergunning, maar kunnen parkeren op eigen terrein. Dat was de afspraak die wij met Staedion hebben gemaakt.'
Volgens de wethouder is het belangrijk dat Staedion zich als verhuurder 'actief inspant' om dit probleem op te lossen met de huurders, 'gezien de heldere afspraken die destijds met de gemeente zijn gemaakt'. 'Staedion heeft aangegeven verschillende oplossingen te overwegen, waaronder loting, en onderzoekt tevens de mogelijkheid om bewoners in de omliggende garages een parkeerplek aan te bieden.'
Eén van de parkeergarages die Staedion bedoelt, op 12 minuten loopafstand
Eén van de parkeergarages die Staedion bedoelt, op 12 minuten loopafstand © Omroep West
De gemeente zegt dat er tot 1 juni van dit jaar in de buurt van de Hofbadtoren niet zal worden gehandhaafd om de bewoners van de Hofbadtoren te 'ontzien'. Volgens de bewoners van het complex moet de auto wel geregistreerd zijn om een boete te ontlopen.
Hart voor Den Haag heeft naar aanleiding van dit artikel raadsvragen gesteld over de situatie bij de Hofbadtoren. 'Ongelooflijk dat de gemeente bewoners opzadelt met een parkeerprobleem dat er niet is', zegt raadslid Jelle Meinesz.

'Met enorm probleem opgezadeld'

Volgens de partij hoeft er geen probleem te zijn, als er kosteloos op straat geparkeerd zou kunnen worden. 'Maar een paar maanden geleden heeft dit college het nodig geacht om betaald parkeren in te voeren in de wijk waar deze woontoren staat en alle bewoners in het bezit van een auto met een enorm probleem opgezadeld.'
Meinesz vindt het onbegrijpelijk dat bewoners van de toren geen recht hebben op een parkeervergunning om op straat te kunnen parkeren. 'Wat een kolder. Hoe zit het hier met het gelijkheidsbeginsel?' Hart voor Den Haag zegt dat het erop lijkt dat het Haagse college mensen uit de auto wil pesten.