Tiny houses bovenop winkelcentrum dat flink op de schop gaat

Impressie: Van der Vorm Vastgoed
Impressie: Van der Vorm Vastgoed
LEIDEN - Bij winkelcentrum de Kopermolen in de Leidse Merenwijk gaat de komende tijd veel veranderen. Het verouderde winkelcentrum krijgt een metamorfose met onder meer een nieuwe Lidl en een parkeergarage. Daarnaast komt er langs de Ketelmeerlaan een woontoren. Maar wat het meest opvalt in de plannen zijn de tiny houses die bovenop bestaande bebouwing worden neergezet op een soort groene heuvel.
Aan de kant van de Kopermolen die grenst aan het park wordt vanaf eind dit jaar begonnen met de bouw van de kleine houten huisjes. Op de plek waar nu nog Chinees restaurant Panda zit, komen acht tiny houses op een soort groene heuvel waarmee de bebouwing wordt afgedekt. Dat is technisch mogelijk omdat de huisjes van hout zijn en dus niet zoveel wegen.
'Zo trekken we het groen vanuit het Merenwijkpark het winkelcentrum in', zegt wethouder Julius Terpstra over dit bijzondere onderdeel van de plannen. 'Het is de bedoeling dat het groen dan helemaal doorloopt over het groene dak van de nieuwe supermarkt. Als het aan ons ligt, wordt dat ook openbaar gebied.' Het Chinese restaurant krijgt een nieuwe plek in het winkelcentrum.

Extra woningen

Bij het winkelcentrum komt langs de Ketelmeerlaan ook een 56 meter hoge woontoren met daarin 85 huurappartementen. Eronder komen de nieuwe Lidl-supermarkt en een parkeergarage met 102 parkeerplaatsen. Ook wordt de Ketelmeerlaan verlegd richting de flats aan de Buizerdhorst om de bouw van de parkeergarage mogelijk te maken.
Die werkzaamheden beginnen eind dit jaar of begin 2025. Rond het winkelcentrum komen verder 422 bovengrondse parkeerplaatsen. De gemeenteraad buigt zich later dit jaar over het bestemmingsplan dat het woongebouw naast het winkelcentrum mogelijk moet maken.

Hoogte toren en drukte in gebied

De afgelopen periode lag het plan ter inzage. Er kwamen elf reacties binnen van mensen die vooral hun zorgen kenbaar maakten over de hoogte van de toren en de toenemende drukte in het gebied. 'Maar we kiezen hier bewust voor en de zorgen van bewoners hebben dan ook niet tot aanpassingen geleid', zegt de wethouder.
De 85 appartementen worden met voorrang aangeboden aan starters en ouderen uit de wijk. Bij die laatste groep is veel belangstelling om wat kleiner te gaan wonen, maar ze willen graag in de wijk blijven. Daar komt nu dus ruimte voor.
Impressie: gemeente Leiden
Impressie: gemeente Leiden
Naast de bouw van de woontoren, komen er nog meer extra woningen bij rondom het gebied van de Kopermolen, een winkelcentrum uit de jaren zeventig. De gemeente is samen met de eigenaar bezig met het zoeken naar de beste manier om nog zo'n 55 sociale huurappartementen een plek te geven.
Die waren eerder gepland in een tweede woontoren, maar daartegen kwam zoveel bezwaar uit de buurt dat die is geschrapt. Waarschijnlijk worden de extra appartementen nu verdeeld over het gebied.