Bocht 'zeer gevaarlijk', vinden bewoners: 'Kat doodgereden door iemand die veel te hard reed'

Deze bocht in de Geestweg vinden bewoners gevaarlijk
Deze bocht in de Geestweg vinden bewoners gevaarlijk © WOS
NAALDWIJK - Door begroeiing langs de weg en hoge snelheden wordt de bocht in de Naaldwijkse Geestweg als zeer gevaarlijk ervaren. Auto's rijden vaak hard door de bocht en kunnen door de heg niet goed zien of er verkeer vanaf de andere kant komt. Bewoner Milan de Wijs kan erover meepraten: 'Mijn kat is doodgereden door iemand die veel te hard reed.'
De Wijs woont zelf aan deze weg. Nadat zijn kat doodgereden werd, heeft hij een bord gemaakt om zo mensen te attenderen op hun snelheid.
Dit is een serie van mediapartner WOS over gevaarlijke wegen in het Westland. De lokale omroep vroeg inwoners naar de 'gevaarlijkste' wegen. Meer dan 350 mensen stuurden een verkeerssituatie in. Wij lichten er zes uit. Deze keer: de Geestweg in Naaldwijk.
Auto's rijden vaak erg hard door de bocht en door de begroeiing aan de binnenkant van de bocht, is het tegemoetkomend verkeer vaak slecht zichtbaar. Een wandelaar kan dit bevestigen: 'Je kunt ze niet zien aankomen, dus moet je helemaal de kant in om er veilig te kunnen lopen.'
Het bordje dat Milan de Wijs langs de Geestweg heeft geplaatst
Het bordje dat Milan de Wijs langs de Geestweg heeft geplaatst © WOS
Ook Arend de Zeeuw vindt dit een lastig punt. Hij fietst dagelijks over deze weg en moet dan de bocht om richting de Hoge Geest. 'Je moet hier erg op je hoede zijn om over te steken', zegt De Zeeuw.
Volgens hem komt dit door de begroeiing boven het water die het zicht op het kruispunt flink belemmert. Daarom zou deze begroeiing in zijn ogen gesnoeid moeten worden om het overzichtelijker te maken.

Verkeersdrempels of dertigkilometerzone

Naast snoeien zijn er al meer oplossingen voorgesteld. Een vaak genoemde suggestie is het aanbrengen van verkeersdrempels, iets dat eerder al binnen de gemeente Westland is besproken.
Maar de gemeente ziet hier geen oplossing in, omdat hulpdiensten veel gebruik maken van deze weg. De Wijs pleit ervoor om er een dertigkilometerzone van te maken, maar ook dit stuit op bezwaren van de gemeente, omdat dit nadelig is voor de aanrijtijden van hulpdiensten.

Komt er een flitspaal?

Daarom wil de gemeente graag permanente handhaving van de snelheid op deze weg. Alleen, het Openbaar Ministerie bepaalt waar dit wel of niet mag. Dus het enige dat de gemeente kan en zal doen, is opnieuw het OM verzoeken hier een flitspaal te plaatsen. Of justitie meegaat met die wens van de gemeente, zal nog moeten blijken.

Lees hier eerdere artikelen uit deze serie: