Massale kritiek op renovatie studentencomplex: 'Waarom worden buurtbewoners er niet bij betrokken?'

Het studentencomplex aan de Van Hasseltlaan
Het studentencomplex aan de Van Hasseltlaan © DUWO
DELFT - Een studentencomplex aan de Van Hasseltlaan in Delft wordt na renovatie veel te groot. Dat vinden veel omwonenden in de wijk Buitenhof. Ook zijn ze bang dat er bomen zullen verdwijnen. Maar het ergste vinden ze dat ze niet betrokken werden bij het maken van de plannen. Na maanden van massale protesten uit de buurt heeft DUWO nu besloten 'een pas op de plaats' te maken met het project, meldt Omroep Delft. De buurt gelooft daar niet zo in en waarschuwde de politiek dinsdagavond dat het plan echt moet worden aangepast.
De studentenflats uit 1974 zijn met ruim 700 woningen het grootste studentencomplex van de stad. Gezien de leeftijd van het complex wil studentenwoningcorporatie DUWO het opknappen, verbeteren en verduurzamen. Ook moeten er als het aan DUWO ligt 543 woningen bijkomen, waardoor het complex flink groter zou worden. In totaal zouden er dan 1200 studentenwoningen in de wijk Buitenhof zijn.
Veel te veel vinden omwonenden, die het hebben over 'megalomane' plannen. Volgens voormalig architect en buurman van de studenten Robert von der Nahmer snapt de buurt wel dat een renovatie van het studentencomplex nodig is. 'Eigenlijk is de hele buurt er wel blij mee', zegt hij. 'Want het is behoorlijk vervallen.' Maar de manier waarop DUWO de buurt bij het project betrekt vindt hij op onderdelen 'niet netjes' en in zijn algemeenheid onvoldoende.

'Geen dwarsliggers'

Deze week kregen de bewoners de kans om hun zegje te doen in de gemeenteraad. 'We willen in de eerste plaats echt mee kunnen praten in het participatietraject', legt Von der Nahmer uit. 'We hebben de politiek uitgelegd dat we geen dwarsliggers zijn, maar dat we pro-actief en constructief willen meedenken.'
De omwonenden willen dus in gesprek met de gemeente en DUWO over bijvoorbeeld de stedenbouwkundige kaders van het project. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. VVD, CDA, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft hebben naar aanleiding van de zorgen van omwonenden vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partijen willen ook dat de omwonenden van de studentenflats kunnen meepraten over het proces en willen van het stadbestuur weten hoe dat nu georganiseerd wordt.
DUWO is van plan 654 studentenwoningen te renoveren en te verduurzamen. De rest wordt gesloopt en daarvoor in de plaats worden 543 nieuwe woningen gebouwd. Daarmee wordt de Van Hasseltlaan ook een flink stuk groter: uiteindelijk komen er 1.197 woningen. Tegelijkertijd worden mooie buitenruimtes aangelegd.
'De plannen liggen al geruime tijd op tafel, volgens mij sinds 2021. Er is dus lang over de plannen overlegd. De bewoners krijgen met maar drie bijeenkomsten de kans om een objectief oordeel te kunnen vormen.' Von der Nahmer vindt dat de bewoners veel eerder bij het maken van de plannen betrokken hadden moeten worden. 'Omdat in het begin de belangrijkste besluiten worden genomen.'
De Van Hasseltlaan in Delft
De Van Hasseltlaan in Delft © Omroep Delft
Bij de gemeente Delft kwamen veertien brieven binnen over de renovatie van het studentencomplex. Ook daarin wordt geklaagd over de gebrekkige informatievoorziening van DUWO. 'Waarom worden de bewoners van de buurt niet betrokken bij het opstellen van de randvoorwaarden van het plan? Wij willen dat de gemeente zelf de buurt betrekt.' De gemeente zegt tegen Omroep Delft dat zij DUWO heeft geadviseerd 'de volgende bijeenkomsten beter aan te laten sluiten op de wensen van de buurt'.

'Pas op de plaats'

Volgens de gemeente Delft is de verantwoordelijkheid van DUWO om de participatie goed vorm te geven. 'Op dit moment maken we voor het project even een pas op de plaats', zegt DUWO na alle kritiek. 'We beraden ons op de te nemen stappen en stemmen dit af met de gemeente.' 'Wij willen zo snel mogelijk inhoudelijk met de betrokkenen partijen, met de omwonenden in gesprek', zegt een woordvoerder van DUWO.
Na de vele kritische berichten van omwonenden is het volgens DUWO van belang eerst te bedenken hoe het verder moet en dit af te stemmen met de gemeente. Deze week zou er een brief van DUWO op de mat van de omwonenden moeten vallen. DUWO kan niet zeggen wanneer de inhoudelijke gesprekken over de renovatie weer verder gaan. 'De nadruk ligt erop dit zo snel mogelijk te doen', zegt een woordvoerder.