Emotionele rechtszaak over dodelijk verkeersongeluk: 'Mis hem elke dag'

Darren
Darren © Privéfoto
DEN HAAG - 'Compleet hysterisch heb ik het als een gewond dier uitgeschreeuwd. Niet mijn lieve kind!' Nancy Scholten verwoordde dinsdag in de rechtbank haar verdriet over de dood van haar zoon Darren. Ook de vader van de jonge man, zijn jongere zusje en de bestuurster van de auto waar hij in zat kwamen aan het woord. Het maakte de rechtszaak over het verkeersongeluk waarbij de 23-jarige Delftenaar om het leven kwam tot een beladen en emotionele ochtend.
'Mijn zoon was een zeer verantwoordelijke, lieve, knappe, slimme, goede, goedlachse, sociale hardwerkende jonge man', sprak Nancy Scholten. 'Mijn lieve jongen zal er nooit meer zijn. En nooit is zo lang. Ik zal nooit op zijn huwelijk zijn. Ik zal nooit oma worden. Allemaal door één dronken wegpiraat.'
'Ik hoop voor jou dat jou dit nooit zal overkomen, want mocht dit wel gebeuren pas dan zou jij beseffen wat je mijn zoon en ons hebt aangedaan', zei ze tegen Yuri S.

'Elke dag is grijs'

Danny van Velsen, de vader van Darren: 'Nu, ruim een jaar later kan ik nog steeds niet echt geloven dat jij er niet meer bent. Ik mis jou nog elke dag. Elke dag is tegenwoordig grijs. ik kan de zon wel zien, maar ik voel haar warmte niet.'
De 23-jarige Darren kwam om bij het ongeluk op de Koningskade
De 23-jarige Darren kwam om bij het ongeluk op de Koningskade © Privé
De 16-jarige zus van het slachtoffer kon het niet aan om bij de zaak te zijn. Zij liet haar verklaring voorlezen door de beste vriendin van haar broer. 'Ik was vijftien jaar toen ik mijn broer verloor. Bij alles wat hij deed keek ik naar hem op. Hoe hard hij werkte sinds jonge leeftijd, de relaties die hij met zijn vrienden had en de liefde die hij aan andere mensen gaf.'
'Elke dag is het gemis groter en de pijn erger. Het had die dag jíj moeten zijn, omdat jij onverantwoordelijk een auto instapte. Darren verdiende dit niet, en wij verdienen dit niet, maar toch boeten wij elke dag hiervoor. Jij bent degene die mijn leven heeft verwoest. Je hoort opgesloten te worden', stond in de verklaring van Darrens zus.

Dode en zwaargewonde

Het ongeluk gebeurde op 20 januari vorig jaar. Darren had met vrienden afgesproken in de binnenstad van Den Haag. Hij reed mee met één van hen, Celine.
Op de kruising van de Koningskade en de Javastraat keerde Celine om. Mogelijk omdat ze anders te laat dreigden te komen voor het tafeltje dat ze gereserveerd hadden.
De twee auto's raakten zwaar beschadigd
De twee auto's raakten zwaar beschadigd © Regio15
Het autootje van Celine werd hard geraakt in de flank, precies waar Darren zat. Ze werden allebei naar het ziekenhuis gebracht, waar Darren korte tijd later aan zijn verwondingen overleed. Celine overleefde de crash, al raakte ook zij zwaargewond.
Ook de bestuurder van de andere auto werd naar het ziekenhuis vervoerd. Hij raakte lichtgewond. Zijn bloed werd getest op alcohol. De uitslag: 1,18 promille, ongeveer zeven glazen bier.

'Ik moest van mijn moeder horen dat jij er niet meer was'

Celine vertelde hoe het voor haar was om bij te komen op de intensive care en te horen dat Darren het niet had gehaald: 'Op 23 januari om drie uur 's nachts moest ik van mijn moeder horen dat jij er niet meer was. Wat ik toen voelde heb ik totaal geen woorden voor.'
'Sindsdien staat mijn leven stil. Ik heb een leven van voor en van na het ongeluk, maar Darren niet.' Zowel Celine als de ouders van Darren zeiden ook dat wat hen betreft geen enkele straf hoog genoeg is.

Excuses

Verdachte Yuri S., bijgestaan door advocaat Jaap-Willem Roozemond, werd ook op meerdere momenten emotioneel en zei dat ook hij nog elke dag aan het ongeluk denkt. 'Ik wil graag nogmaals mijn welgemeende excuses aanbieden voor zover dat mogelijk is. Ik besef dat medeleven betuigen aan de nabestaanden als ongepast kan worden gezien. Ik kan het nog steeds niet vatten. Het valt zwaar om er woorden voor te vinden maar ik zal ermee moeten leren leven.'