Kindsterretje is geen kind meer, hoe gaat het met Jordy van Loon?

Jordy van Loon
Jordy van Loon © Jean Paul Karting
ZOETERMEER - 'Jordy van Loon, dat is toch die van die toverbal?' Om die vraag kom je niet heen als je vertelt dat je Jordy van Loon gaat interviewen over zijn nieuwste theatershow 'Louis Davids De Grote Kleine Man'. De hit 'Verliefdheid (is een toverbal)', die de Zoetermeerse zanger op jonge leeftijd had, blijft aan hem kleven. 'Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met dat nummer', vertelt Jordy openhartig tijdens een repetitie voor zijn nieuwe voorstelling.
Wie is Jordy van Loon ook alweer? Het begon voor hem in 2006 toen zijn tante hem opgaf voor een wedstrijd bij Radio West, waarbij je Frans Bauer kon ontmoeten. Jordy won de wedstrijd en mocht samen met zijn idool een nummer zingen.
Producent Jan Adriaan Zwarteveen was onder de indruk van het jonge zangtalent en schreef voor Jordy het beroemde nummer Verliefdheid. Dat leverde een nummer één hit op. De clip is zes miljoen keer bekeken.
Kijk hier naar de ontmoeting in 2006 van Jordy met zijn idool Frans Bauer:
Fast forward naar 2024. Jordy is uitgegroeid tot een volwassen performer. Hij stond al in de producties als Haal het doek maar op en Titanic en De Jantjes. Het kindsterretje van weleer is nu een volwassen man van dertig jaar.
Met een grote glimlach staat Jordy op het podium terwijl hij in de huid kruipt van volkszanger Louis Davids.
Louis Davids was één van Nederlands geliefdste artiesten voor de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef nummers als: 'Omdat ik zoveel van je hou', 'Als je voor een dubbeltje geboren bent' en 'Dat is die kleine man'. Davids overleed in 1939 op 55-jarige leeftijd aan astma. In zijn voorstelling zingt Jordy van Loon zijn bekendste nummers en vertelt het levensverhaal van Louis Davids.
'Ik herken veel dingen in het leven van Louis Davids. Hij begon ook op jonge leeftijd met zingen en optreden. Hij komt uit een kermisfamilie en werd op jonge leeftijd al op het biljart getild om te zingen', zegt Jordy.
'Ik ben natuurlijk ook jong begonnen en deed veel schnabbels. Er werd met een zeker dedain op Davids neergekeken en dat herken ik ook wel. Mensen willen je niet los zien van datgene waarmee je begonnen bent.'

'Grootste hit van mijn leven'

Jordy aarzelt even en vervolgt: 'Ik heb met Verliefdheid de grootste hit van mijn leven gescoord. Het is een beetje een haat-liefdeverhouding. Enerzijds moet ik keihard mijn best doen om mensen te overtuigen dat ik meer ben.'
Toen Jordy van Loon in 2008 als tiener een hit scoorde met Verliefdheid
Toen Jordy van Loon in 2008 als tiener een hit scoorde met Verliefdheid © ANP
'Ik wil natuurlijk ook verder. Aan de andere kant laat ik het nummer zelfs in de voorstelling over Louis Davids op een bijzondere manier terugkomen. Maar wel op een manier waarbij ik mezelf niet écht serieus neem.'
Jordy van Loon speelt 'Louis Davids De Grote Kleine Man' zaterdagavond 23 maart in Stadstheater Zoetermeer en dinsdagmiddag 26 maart in de Rijswijkse Schouwburg.