Heel Holland Bakt-finalist geeft tips voor Pasen met bijzondere croissant als specialiteit

Susan Veninga
Susan Veninga © Omroep West
REGIO - Vrolijk gekleurde eieren, een paasbrood met of zonder stol, vers geperst vruchtensap, knapperige broodjes die net uit de oven komen. Zo ziet bij veel mensen de ontbijttafel er op Eerste Paasdag uit. Toch is het paasontbijt aan trends onderhevig. De croissant met een bijzondere vulling is in opmars, eieren worden op een andere manier geverfd en er staan minder vleeswaren op tafel. Heel Holland Bakt-finalist Susan Veninga uit Rijswijk geeft tips om iets heerlijk zelfgemaakts op tafel te zetten.
De paasdagen hebben dit jaar een extra bijzonderheid. Zondag gaat de zomertijd in, dus als je om 10.00 uur wil ontbijten, moet je echt een uur eerder opstaan. Wees Tweede Paasdag alert, als iemand vraagt of je wil demonstreren hoe je een eitje op je voorhoofd kapot tikt. Het is de eerste dag van de vierde maand, dus voor je het weet zit je onder de eierstruif terwijl er vrolijk '1 april' wordt gekraaid. Jij kan natuurlijk de kinderen voor zijn en ze wijsmaken dat school heeft besloten dat Tweede Paasdag vervalt, omdat de kinderen vanwege een leerachterstand maandag toch naar school moeten. Maar dat terzijde.

Zoete paascroissant met passievruchten

Terug naar de paastafel, sinds de doorbraak van de crompouce is de croissaint aan steeds meer grillen onderhevig. Een populaire grootgrutter creëerde het cronaantje, een croissant met bananenroom. De Red Velvet croissant of de gevulde croissant met vers fruit. In Heel Holland Bakt verraste Susan de jury met haar: 'Vlaai met passie' op basis van passievrucht. Diezelfde ingrediënten gebruikt ze voor haar paascroissant:
Paascroissant
Paascroissant © Susan Veninga

Banketbakkersroom

*400 gram melk
*100 gram slagroom
*merg van 2 vanillestokjes
*2 eidooiers
*100 gram kristalsuiker
*45 gram maïzena
Verwarm 300 gram melk, slagroom en het merg van de vanillestokjes in een steelpan. Doe 100 gram melk, de eidooiers, kristalsuiker en maïzena in een kom en meng dit goed door. Giet een beetje van het warme melkmengsel bij het koude melkmengsel en meng dit goed door. Giet het mengsel terug in de steelpan en laat het afkoelen. Je kan ook kant-en-klare mix voor banketbakkersroom kopen.

Passievrucht curd

*100 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
*125 gram kristalsuiker
*125 gram vruchtvlees van passievruchten
*sap van 1 citroen
*4 eidooiers
*3 gelatineblaadjes
Verwarm de boter, kristalsuiker, vruchtvlees van passievruchten en het citroensap in een steelpan tot de boter is gesmolten. Doe de eidooiers in een kom en klop dit los. Giet de helft van het passievruchtmengsel bij de eidooiers en meng dit goed door elkaar. Giet het mengsel terug in de steelpan en verwarm het tot ongeveer 82 graden. Het is belangrijk dat de curd niet gaat koken. Zeef de passievrucht curd, voeg 3 gelatineblaadjes toe en meng dit goed door.

Slagroom

*250 g verse slagroom
*2 el fijne kristalsuiker
*eventueel vanillesuiker
Giet de slagroom met de suiker in een kom. Klop met de handmixer op de middelste stand in 2-3 minuten stijf. De slagroom is goed als hij stevig is en zijn vorm behoudt als je door de kom roert. Klop slagroom niet te lang door, anders gaat deze schiften en krijg je boter. Je kan ook een spuitbus slagroom, kant-en-klaar gebruiken.

Overige ingrediënten:

*croissants
*vers fruit
*paaseitjes
Kijk hier hoe Susan haar paascroissant maakt:
Heel Holland Bakt-finalist maakt zoete croissant voor Pasen

Croissant met miso-mosterdsaus

Heb je meer hartige foodlovers aan tafel? Een croissant combineert ook prima met zalm, je kan een afbakcroissant opensnijden als een bakje en in het midden een eitje breken die je vervolgens afbakt in de oven. Susan serveert een croissant vol met umamismaken. Namelijk een croissant met miso-mosterdsaus.
Ingrediënten voor miso-mosterd croissant
Ingrediënten voor miso-mosterd croissant © Omroep West

Ingrediënten:

*twee theelepels miso, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zakje misosoep
*één theelepel mosterd
*één theelepel agavesiroop
*kuipje roomkaas
*300 gram geraspte kaas, drie soorten bijvoorbeeld, mozzarella, parmezaanse kaas en gruyère
*pakje ham, ongeveer 250 gram
*croissants
Kijk hier hoe Susan haar miso-mosterdsaus croissant maakt:
Heel Holland Bakt-finalist maakt hartige croissant voor Pasen

Hoe verf je paaseieren?

Waarschijnlijk wil je de geverfde eieren opeten, dan is het verstandig om verf op waterbasis te gebruiken. Er zijn alternatieven, je kan makkelijk zelf eieren verven met natuurlijke kleurstoffen. Denk aan de schillen van een rode ui voor donkerrode eieren, je kan kerriepoeder of kurkuma gebruiken voor gele eieren en met blauwe bessen maak je je eieren blauw. Koel bewaard blijven hardgekookte eieren vier dagen goed, je hoeft dus niet op het laatste moment te gaan schilderen. Zorg ervoor dat de eieren in de pan los van elkaar liggen, dan kleuren ze egaal.

Hoe het werkt

Stop de eieren samen met de natuurlijke kleurstof, dus bijvoorbeeld uienschil, kurkuma of blauwe bes, in een steelpan en zet het geheel onder water en breng het aan de kook. Haal de eieren na tien minuten koken uit het water en laat het gekleurde mengsel nog tien minuten zachtjes doorkoken. Leg de eieren in een hittebestendige bak en schenk het kookvocht over de eieren. Voeg een flinke scheut azijn toe (ongeveer één eetlepel per 250 ml. vocht). Het duurt tussen de twee en vier uur totdat de kleur erin getrokken is. Hoe langer de eieren in de verf zitten, hoe intenser de kleur wordt. Wil je de eieren extra laten shinen, wrijf ze in met een beetje zonnebloem- of olijfolie om ze te laten glanzen.
Wil je geen egaal gekleurde eieren, maar eieren met een leuk patroon? Dan kun je het ei afplakken of er elastiekjes omheen spannen. Waar de bedekking zit komt geen kleurstof, dat geeft een speels effect. Je kan ook afdrukken van bloemetjes of kruiden op je ei maken. Je drukt de bloemetjes tegen het ei aan, stopt het voorzichtig in een pantykousje en kook het ei vervolgens.
Heb je geen zin om te verven, je kunt de eieren ook in een vrolijk paasservetje verpakken met een elastiekje er omheen, dat is ook een heel vrolijk gezicht.