Schimmel in kinderkamers, woningcorporatie geschrokken: 'Ik wist niet dat het zo erg was'

Kinderkamer met schimmel
Kinderkamer met schimmel © Anita Janssen
LEIDEN - Directeur Danny Wijnbelt van woningcorporatie De Sleutels in Leiden is zich rot geschrokken van de beelden die hij heeft gezien van de schimmelwoningen in de stad. Bewoners zijn ten einde raad door de ellende die de schimmel veroorzaakt. 'Dit is echt niet goed. Het is ook niet goed te praten en dat nemen we heel serieus', zegt de directeur van De Sleutels, die de woningen in beheer heeft.
De directeur steekt de hand in eigen boezem en geeft toe dat er fouten zijn gemaakt door de woningcorporatie: 'We hebben in het verleden niet altijd goed onderhoud gepleegd aan de woningen. Dat spijt me en dat moeten we gaan aanpakken', vertelt hij in West Vandaag op TV West.
Wat ook niet helpt is dat de woningen niet meer van deze tijd zijn. Daarnaast heeft de energiecrisis er volgens Wijnbelt voor gezorgd dat mensen minder stoken vanwege de hoge energieprijzen. 'Dat is begrijpelijk, maar niet bevorderlijk voor het leefklimaat in huis', zegt de directeur.
Schimmel in een kinderkamer
Schimmel in een kinderkamer © Omroep West
Daar ligt ook een deel van het probleem, schetst Wijnbelt. 'Om energie te besparen, worden ventilatieroosters niet geopend waardoor de lucht niet kan circuleren.'
Bovendien is de grondwaterstand veel hoger geworden door de grote hoeveelheid neerslag, dat helpt volgens Wijnbelt ook niet mee. Daardoor wordt het steeds vochtiger. 'Die combinatie - een natter klimaat, oude huizen en laag stookgedrag - leiden tot dit soort situaties.'

Vocht sijpelt door kinderkamer

In verschillende Leidse wijken, waaronder de Zeeheldenbuurt, de Kooi, Zuid West en de Rivierenbuurt, kampen bewoners van sociale huurwoningen met ernstige vocht- en schimmelproblemen. Veel van deze woningen zijn eigendom van woningbouwcorporatie De Sleutels.
Bewoners zijn inmiddels wanhopig en kampen met toenemende gezondheidsklachten. In een kinderkamer waar een verslaggever van Omroep West keek, is de situatie schrijnend.
Kinderkamer met schimmel
Kinderkamer met schimmel © Omroep West
Vocht sijpelt langs de ramen. Iedere dag legt de moeder van het gezin droge handdoeken neer en aan het eind van de dag zijn ze kletsnat. 'Ik ben wanhopig', vertelde ze. Daarnaast voelen bewoners zich niet serieus genomen.

Actie na commotie en schokkende foto's

Totdat raadsleden na een inspreekronde van bewoners zelf zijn gaan kijken. 'Ik ben geschokt door wat ik heb gezien', zei een van hen.
Door alle commotie en de schokkende foto’s en verhalen is wethouder Julius Terpstra in gesprek gegaan met drie woningbouwcorporaties: De Sleutels, Ons Doel en Portaal. 'Het is goed om hierbij op te merken dat ook de corporaties de ernst en de noodzaak inzien en dat de gesprekken zeer constructief waren', zei hij daarover.

Probleem oplossen is lastig

Maar, het probleem oplossen is 'een heel complex' vraagstuk, stelt Wijnbelt. Het water staat dicht tegen de onderkant van de woningen en dat is slecht voor de panden. 'Dan kun je ventileren wat je wil, maar dan helpt het niet om de woningen vocht- en schimmelvrij te houden.'
Er ligt nu wel een actieplan op tafel. Volgens De Sleutels is het de bedoeling dat ernstige gevallen meteen worden opgepakt. 'Daar gaan we mee aan de gang.'

Mensen woning uit

'Het hangt van de situatie en de complexiteit af hoe lang het duurt om het op te lossen', zegt Wijnbelt. 'Een badkamer is makkelijker op te lossen dan als een hele woning onder de schimmel zit. Misschien moeten we wel maatregelen nemen om mensen tijdelijk uit hun woning te plaatsen zodat we het kunnen oplossen.'
Hij belooft dat de bestaande meldingen binnen vier weken worden opgepakt, maar zegt er wel bij dat het van de complexiteit afhangt voordat het is afgehandeld.