Brandweer bekogeld met baksteen tijdens blussen

© ANP
HILLEGOM - Een brandweerploeg uit Hillegom is donderdagochtend tijdens een bluspoging in het Noord-Hollandse Zwaanshoek bekogeld met een baksteen. Die werd gegooid door een verwarde man. Het brandweervoertuig raakte beschadigd. De politie heeft de man aangehouden, maar daarbij moest hij wel worden getaserd.
Het incident gebeurde in alle vroegte, rond 4.45 uur. De brandweerploeg uit Hillegom werd volgens een woordvoerder opgeroepen naar een schuurbrand in het plaatsje Zwaanshoek. 'Wij hebben een afspraak met de Veiligheidsregio Kennemerland dat de brandweerauto die het snelst ter plaatse kan zijn, die kant op gaat. In dit geval waren wij dat.'
Toen de brandweer arriveerde, werden ze geconfronteerd door een verwarde man die op het erf liep. Dat escaleerde toen er een baksteen 'over het hoofd' van een brandweerman vloog en de voorruit van het blusvoertuig raakte. Die raakte daardoor beschadigd. Daarop werd de politie ingeschakeld.

Man getaserd

Het aanhouden van de man kostte wel wat moeite, vertelt een brandweerwoordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland, die zelf ook ter plaatse was. 'Hij is nog door een sloot en een veld gerend. Na een halfuur is hij getaserd en afgevoerd naar het ziekenhuis onder politiebegeleiding.'
Een woordvoerder van de politie Noord-Holland wil er verder weinig over kwijt, 'omdat het hier om een verward iemand gaat'.

Nieuw blusvoertuig

Terwijl de brandweer doorging met blussen, werd er een nieuw blusvoertuig opgeroepen om de beschadigde te vervangen. 'Wij hebben daarvoor een aantal reservevoertuigen paraat die meteen kunnen worden ingezet', legt de woordvoerder van de veiligheidsregio Hollands-Midden uit. Op die manier is de bluscapaciteit van de brandweer op 'geen enkel moment' in gevaar geweest.
Zonder nieuwe confrontaties wist de brandweer de vlammen onder controle te krijgen. Er werd nog gevreesd dat die van de schuur zou overslaan op de nabijgelegen paardenstal, maar dat kon voorkomen worden. De schuur is wel volledig afgebrand.

Aangifte tegen man

De brandweer heeft aangifte gedaan van geweld tegen hulpdiensten. Dat gebeurt standaard bij dit soort incidenten, legt de woordvoerder uit. Ook heeft de ploeg het incident achteraf nog besproken. 'Het heeft toch een impact.' Het beschadigde blusvoertuig wordt inmiddels gerepareerd. Hoe lang dat gaat duren, weet de woordvoerder niet.